Nieuwe regels voor grensoverschrijdende pakketbezorging

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-12-2017

EU-instellingen hebben een voorlopige overeenstemming bereikt over nieuwe regels om de tarieven voor grensoverschrijdende pakketbezorging transparanter te maken en regelgevers beter in staat te stellen de markt te overzien. De voorgestelde verordening is onderdeel van de strategie om de Europese digitale interne markt één te maken.

 

Hoge kosten

"Hoge bezorgkosten zijn een groot probleem voor consumenten en bedrijven, vooral voor het midden- en kleinbedrijf", aldus Andrus Ansip, de eurocommissaris die verantwoordelijk is voor de digitale interne markt. Volgens een enquête van de Europese Commissie uit 2013 worstelen consumenten en kleine bedrijven met deze kosten, wat hen weerhoudt te kopen of verkopen in andere EU-lidstaten. De Commissie wil met de nieuwe verordening e-commerce stimuleren door consumenten en bedrijven, en dan vooral midden- en kleinbedrijven, in staat te stellen gemakkelijker en betrouwbaarder online producten en diensten te kopen en verkopen in de hele EU.

 

Prijstransparantie en overzicht

De belangrijkste elementen van de nieuwe verordening zijn:

  • Prijstransparantie: hoewel de verordening geen prijslimiet oplegt, wil de Commissie de concurrentiedruk vergroten door gebruikers de binnenlandse en grensoverschrijdende tarieven gemakkelijker te kunnen laten vergelijken.
  • Overzicht voor regelgevers: waar pakketbezorging onder de universele dienstverplichting valt, zullen nationale regulerende instanties met de nieuwe verordening beoordelen of de tarieven voor grensoverschrijdende diensten onredelijk hoog zijn in vergelijking met de onderliggende kosten, zoals nu al gebeurt voor postdiensten.

De voorlopige overeenstemming tussen de Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie moet nog formeel worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement. De verwachting is dat de verordening begin volgend jaar van kracht wordt en in 2019 volledig in werking zal treden.