Nieuwe regels voor veiligere asbestverwijdering

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-10-2018

Asbest op een veilige en gezonde manier weghalen kan nog beter dan nu gebeurt. Dat geldt ook voor de naleving van de asbestregels. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken past daarom een aantal regels aan voor een zorgvuldiger asbestbeleid.

 

Rolverdeling

Er komt meer ruimte voor innovatie, zodat werknemers sneller nieuwe goedgekeurde en gezonde beschermingsmanieren kunnen gebruiken om asbest te verwijderen. Kennisinstituut TNO krijgt daar een centrale rol in. Ook komt er meer duidelijkheid over de rolverdeling van verschillende toezichthouders en worden bestaande asbestregels waar nodig verduidelijkt of aangescherpt. Deze drie aanpassingen zijn in samenspraak met partijen in en buiten de asbestsector verder uitwerkt.

 

Nog zorgvuldiger

"Werken met asbest mag nooit ten koste gaan van de veiligheid en gezondheid van werknemers. De bescherming van werknemers is gelukkig de afgelopen jaren met sprongen vooruitgegaan, maar het kan nog veel beter en zorgvuldiger. Sommige regels verdienen een aanscherping, terwijl andere misschien weer te strikt zijn", schrijft Van Ark. "Daardoor kan asbest saneren onnodig duur en tijdrovend worden. Dat moeten we zien te voorkomen, want asbest is gevaarlijk en moet uiteindelijk wel gewoon verwijderd worden, op een gezonde manier."

 

Werkbak hijskraan

Ook komt er meer ruimte om bijzonder lastig bereikbare daken te saneren met werkbakken aan hijskranen. Wel moeten werknemers dan met extra veiligheidsaanlijning gaan werken, moeten weersomstandigheden gunstig zijn en moeten werkgevers voor elke keer dat zij een werkbak willen inzetten een gecertificeerd veiligheidskundige vooraf om een oordeel vragen. "Dit is een hoge uitzondering, tijdelijk en onder zeer strenge aanvullende voorwaarden. Werkbakken aan hijskranen brengen namelijk grote risico's met zich mee. Maar asbest in verweerde daken laten zitten, is ook risicovol voor de gezondheid. Dat is de afweging die ik heb gemaakt", aldus Van Ark.

 

Lees voor meer informatie:

Kamerbrief aanpassing voorschriften voor inzet werkbakken aan hijskranen

Kamerbrief beleidsreactie onderzoek functioneren asbeststelsel

Kamerbrief stand van zaken straalgrit.