Ondernemers verduurzamen waterkades Zuid-Holland

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-12-2018

Acht mkb-ondernemers gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om kades en oevers van waterwegen in Zuid-Holland te verduurzamen. Het ministerie van Economische Zaken (EZK) stelt hiervoor samen met de provincie Zuid-Holland 1 miljoen euro beschikbaar via de Small Business Innovation & Research-regeling (SBIR).

 

Met dit bedrag zoeken ondernemers naar nieuwe mogelijkheden om de waterwegen duurzamer te maken en zo CO2 te besparen. Dat hebben staatsecretaris Keijzer (EZK) en gedeputeerde Rik Janssen van Zuid-Holland bekendgemaakt.

 

Duurzaam terugverdienen

Na beoordeling van de haalbaarheid krijgen twee ondernemers de kans hun innovatie te ontwikkelen. "De aanleg en het beheer van onze infrastructuur, ook van onze vaarwegen, kost energie. Energie die we het liefst duurzaam willen terugverdienen." aldus Keijzer. "Via deze SBIR-uitvraag zoeken we daarom naar nieuwe mogelijkheden om de CO2-uitstoot bij het beheer van onze vaarwegen te verkleinen of te compenseren. Onze mkb-ondernemers zijn hiervoor de aangewezen mensen, want zij helpen ons uitdagingen zoals deze op te lossen."

 

Duurzame vaarwegen

Ondernemers worden via de SBIR Energietransitie Vaarwegen uitgedaagd om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen, om zo kades en oevers van de provinciale vaarwegen in Zuid-Holland energie te laten opwekken. Voorbeelden daarvan zijn duurzame energiebronnen in kades verwerken of mogelijkheden creëren om energie op te slaan.

 

Twee ideeën

Fase 1 van de SBIR is een haalbaarheidsonderzoek, waar acht ondernemers door een onafhankelijke beoordelingscommissie voor zijn geselecteerd. Na uitwerking en beoordeling van deze acht plannen worden twee ondernemers geselecteerd voor fase 2: de productontwikkeling.