Opnieuw subsidieloze procedure voor windpark Noordzee

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-12-2018

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) stelt opnieuw een procedure open om zonder subsidie een windpark in de Noordzee te bouwen en te exploiteren. De openstelling is voor de kavels III en IV van het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid). Het windpark zal ongeveer 700 megawatt aan duurzame energie opwekken, voldoende om ongeveer een miljoen huishoudens van duurzame stroom te voorzien.

 

Kostprijs gedaald

De kostprijs voor wind op zee is de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Daarom is besloten ook voor de kavels III en IV van Hollandse Kust (zuid) een procedure zonder subsidie open te stellen. Deze procedure is vergelijkbaar met die voor de kavels I en II, maar anders is dat de deze kavels deels binnen de 12-mijlszone liggen, waar de Nederlandse staat eigenaar is van de zeebodem. Daarom rekent het Rijksvastgoedbedrijf een opstalvergoeding. EU-wetgeving over staatssteun bepaalt dat deze vergoeding marktconform moet zijn.

 

Tweede subsidieloze procedure

Dit is de tweede keer dat EZ een procedure openstelt om zonder subsidie een windpark te bouwen en te exploiteren. In 2018 kreeg energiebedrijf Nuon/Vattenvall de vergunning om een windpark op kavels I en II van Hollandse Kust (zuid) te bouwen en exploiteren. Dit windpark moet in 2023 gereed zijn en wordt daarmee 's werelds eerste windpark dat zonder subsidie gebouwd is. Tot 2030 wordt in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van windparken die samen met de bestaande windparken een totaal vermogen van ruim 11.500 megawatt hebben.

 

Energietransitie

Deze grote windparken dragen bij aan de energietransitie. Ze hebben voldoende capaciteit om miljoenen huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Tegelijkertijd voelen andere groene energietechnieken de druk om ook snel goedkoper te worden.