Overheden en partners presenteren plan voor veilig verkeer

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-01-2020

Er komen landelijke expertteams die samen met gemeenten en provincies de risico's voor de lokale verkeersveiligheid aanpakken. Ook wordt er een kenniscentrum opgezet om de verschillende wegbeheerders te helpen om de risico's op hun wegen in kaart te brengen. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur aan de Tweede Kamer.

 

Visie op veiligheid

Eind vorig jaar hebben provincies, gemeenten, vervoersregio's en verschillende maatschappelijke organisaties een nieuwe visie op veilig verkeer ontwikkeld. Die bevat negen aandachtspunten, waaronder veilige infrastructuur, technologische ontwikkelingen, kwetsbare verkeersdeelnemers en afleiding in het verkeer. Concrete acties en maatregelen uit dit Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 worden opgenomen in landelijke en regionale uitvoeringsplannen.

 

Landelijk actieplan

Zo komt er een landelijk actieplan om onder andere de veiligheid op de fietspaden te verbeteren en gevaarlijke rotondes en kruispunten onder handen te nemen. Bestuurders van snor- en bromfietsen kunnen bij rijden onder invloed verplicht op cursus worden gestuurd. Ook wordt de kwaliteit van helmen voor motorrijders verbeterd en het gebruik van beschermende kleding gestimuleerd. Er komt extra aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals bestuurders van scootmobielen. Daarnaast moeten ook zogenoemde rijtaakondersteunende systemen, zoals adaptive cruise-control en waarschuwingssystemen voor de dode hoek, meer worden gebruikt.

 

Doel: nul doden

In 2017 waren er 613 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Dit is een lichte afname ten opzichte van 2016, toen 629 mensen in het verkeer omkwamen. "Mijn intentie is helder en ambitieus: nul verkeersslachtoffers", schrijft Van Nieuwenhuizen. "In een dichtbevolkt land als Nederland is het een uitdaging om alle verkeersdeelnemers, met de auto, in het ov of op de fiets, veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Het belang van verkeersveiligheid wordt vaak onderschat. Ik vind het daarom hoopvol dat we nu met zoveel verschillende overheden en partijen de urgentie zien."

 

Regionale plannen

Naast het landelijk actieplan stellen ook de regio's de komende maanden concrete plannen en maatregelen op. Twee derde van de verkeersdoden valt namelijk op gemeentelijke wegen en ook op N-wegen gebeuren relatief veel ongelukken.