Proeftuin Omgevingswet: leren spreken met één mond

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-01-2018

In de Brabantse gemeente Goirle wordt in de Proeftuin Goirle alvast geoefend met de nieuwe integrale manier van werken onder de Omgevingswet. Door te experimenteren met de nieuwe manier van integraal werken, ervaren de decentrale overheden welke aanpassingen nodig zijn aan hun beleid en organisatie.

 

Eén partij

Proeftuin Goirle is een van de vijf Proeftuinen Omgevingswet. Daar proberen de decentrale overheden in de geest van de Omgevingswet tot een integrale aanpak te komen. Ook nieuw en in de geest van de Omgevingswet is dat de decentrale overheden in de Proeftuin als één partij naar buiten treden. De ambtenaren van de verschillende overheden mogen "niet meer rollebollend over straat gaan", zegt Joep Horevoorts, regievoerder van Proeftuin Goirle. "Niet zeggen: van de gemeente mag het, maar de provincie laat het niet toe. Dat is funest voor het vertrouwen van stakeholders in de overheid, maar ook voor de voortgang van de plannen. Spreken als één overheid houdt concreet in dat wij eerst ons huiswerk moeten doen. Het kan best zijn dat er regels schuren, maar dat dienen wij intern op te lossen. Vervolgens laten wij de stakeholders zien wat er mogelijk is."

 

Gewoon doorgaan

Hoewel de ingangsdatum van de Omgevingswet naar 2021 is verschoven, kunnen overheden zich gewoon voorbereiden op de komst van de nieuwe wet. "De Omgevingswet vraagt vooral een verandering van houding en gedrag. Daar kun je nu al aan werken. De tijd die wij als gemeente hebben tot de invoering benutten wij daarom ten volle. Door te experimenteren met andere overheden komen we straks goed beslagen ten ijs", aldus Horevoorts.

Lees meer over