Quickscan toont enorme gevolgen btw-verhoging

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-06-2018

Uit een quickscan van de ondernemersorganisatie MKB-Nederland blijkt dat de gevolgen van de eenzijdige verhoging van het lage btw-tarief groot zijn: 30 miljoen euro omzetverlies in de kappersbranche, bijna 6 miljoen bij de podiumkunsten, 40 miljoen bij uitgeverijen en 24 miljoen bij de bloemisten. In de grensregio's zijn de negatieve effecten nog sterker. Dit staat in het pamflet dat directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland heeft overhandigd aan staatssecretaris Snel (Financiën). MKB-Nederland wil dan ook dat het midden- en kleinbedrijf (mkb) ten minste wordt gecompenseerd voor de maatregel.

 

Grote zorgen

"Ondernemers maken zich grote zorgen over de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent volgend jaar", zegt Visser. "Omzetverlies, banenverlies, zelfs het voortbestaan van bedrijven komt in gevaar, zo blijkt uit de diverse onderzoeken die brancheorganisaties hebben laten verrichten. De resultaten zijn exemplarisch voor alle sectoren die door de btw-verhoging worden getroffen. Voor bedrijven in de grensregio's loopt de omzetdaling zelfs op tot 5 à 6 procent. Het liefst gaat deze maatregel volledig van tafel."

 

Ondersteuning nodig

Het kabinet heeft volgens MKB-Nederland geen zicht op de effecten. Als de maatregel niet van tafel gaat, moet het mkb ten minste worden ondersteund. De ondernemersorganisatie bepleit onder andere dat de lastenverlichting in de inkomstenbelasting naar voren wordt gehaald of de btw-verhoging naar achteren wordt geschoven, naar de jaren dat er echt lastenverlichting voor consumenten is. "Eerst het zuur voor het mkb en pas daarna koopkrachtverbetering voor de consument, dat is slechte timing."

 

Ook moet er een rechtvaardig overgangsregime komen, aldus MKB-Nederland. Dat moet voorkomen dat ondernemers met grote administratieve problemen worden opgezadeld en dat consumenten die bijvoorbeeld nu al een kaartje hebben gekocht voor een concert dat pas in 2019 plaatsvindt, met extra btw worden geconfronteerd. Verder kan het kabinet mkb-ondernemers steunen door de verhoging van het box 2-tarief te schrappen en de werkkostenregeling te verbeteren, zodat die voor het mkb werkbaar wordt.

 

Zwarte circuit

Andere brancheorganisaties hebben zelf onderzoek laten doen en melden ook nog andere effecten. Zo vreest kappersbranche ANKO dat een aantal kappers anders gaat werken (thuis of ambulant), dat er een verschuiving ontstaat naar het zwarte circuit en dat het aantal stage- en leerwerkplaatsen daardoor zal dalen. Dat is slecht voor het kappersambacht. De fitnessbranche NL Actief wijst erop dat de verhoging indruist tegen het eigen gezondheidsbeleid van het kabinet en dat de perspectieven voor de kleinere fitnesscentra zorgwekkend zijn. Ook de uitgeversbranche vreest met name de kleinere uitgeverijen en voor verschraling van het aanbod.