Rapport: zeer positief groeibeeld voor de installatiebranche

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-11-2018

De economische groei, de digitalisering en maatschappelijke transitieopgaven zoals de klimaataanpak zorgen voor zeer gunstige economische perspectieven voor de installatiesector. Dat blijkt uit het rapport 'Economische vooruitzichten installatiebranche 2019 en verder' dat ondernemersorganisatie UNETO-VNI onlangs overhandigde aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken.

 

Energietransitie

Het aandeel van installatietechniek in woningbouw, utiliteitsbouw, infratechniek en industrie wordt steeds groter. Installatiebedrijven in de utiliteitsbouw kunnen volgend jaar een volumestijging van 4 procent tegemoetzien en in de infrastructuur groeit het installatievolume zelfs met 6 procent. Technische dienstverleners in de woningbouw zien hun marktvolume komend jaar met 3 procent toenemen. De energietransitie is een grote aanjager van deze groei. Dat geldt voor het aandeel van consumenten, maar ook in woningbouw is het aandeel groot, al is hier het tempo van de hele bouw bepalend en zijn tekorten hier al merkbaar.

 

Werkgelegenheid

Door de gunstige perspectieven groeit ook de werkgelegenheid in de sector: tot en met 2023 groeit het aantal banen jaarlijks met 1,5 procent. "Dat zijn mooie cijfers, maar het betekent ook een enorme uitdaging", zegt Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO- VNI. "Ons werknemersbestand vergrijst in rap tempo, terwijl we er in de sector veel banen bij krijgen. We hebben steeds meer technici nodig met digitale vaardigheden én kennis van duurzame technieken voor de energietransitie op het niveau van (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs, maar in toenemende mate ook op het niveau van hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs."

 

Lees hier het rapport.

Lees meer over