Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen helpen het innovatieve mkb

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-06-2019

Meer dan 5000 nieuwe arbeidsplaatsen en bijna 3 miljard euro aan investeringen in de regionale economie. Dat zijn de gezamenlijke resultaten uit 2018 van de zes regionale ontwikkelingsmaatschappijen (rom's). Zij presenteerden deze cijfers onlangs aan Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsvereniging VNO-NCW en Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersvereniging MKB-Nederland.

 

60 procent van de bedrijven die afgelopen jaar durfkapitaal wisten aan te trekken, deed dit mede dankzij een investering vanuit een regionaal ontwikkelingsfonds. Ook wisten de rom's maar liefst 137 buitenlandse bedrijven naar Nederland aan te trekken, met als gevolg ruim 5000 nieuwe en behouden arbeidsplaatsen. Zij realiseerden gezamenlijk meer dan vierhonderd innovatieprojecten en businesscases met meer dan duizend ondernemers. Daarmee waren de rom's ook vorig jaar de groeimotor van de regionale economie.

 

Inzet op impact

In Nederland zijn zes volwaardige regionale ontwikkelingsmaatschappijen actief. Zij stimuleren de economie door te investeren in innovatieve midden- en kleinbedrijven (mkb), door buitenlandse bedrijven te laten landen in de regio en door innovatieve ondernemers te verbinden aan elkaar, kennisinstellingen en overheden.

 

Rom's spelen een vooraanstaande rol bij het investeren in snelgroeiende, innovatieve bedrijven. Afgelopen jaar investeerden de rom’s in 112 startups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven. Vanuit hun overige fondsen in beheer verstrekten ze daarnaast financiering aan 141 bedrijven.

 

Aanjager van innovatie

In 2018 hebben de rom's gezamenlijk met meer dan duizend innovatieve mkb-bedrijven gewerkt aan 419 innovatieprojecten en business cases met een financiële omvang van ruim 120 miljoen euro. Naast individuele ondersteuning gaat het hierbij vooral om met consortia van bedrijven gezamenlijk te werken aan innovatieve oplossingen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en veiligheid. Ook helpen de rom's open-innovatiefaciliteiten realiseren, zoals Smart Industry Fieldlabs. Zo versterken zij dynamische ecosystemen in hun regio's en vergroten ze hun economische en maatschappelijke impact.