Relatie tussen de EU en Japan wordt verdiept via nieuwe overeenkomst

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-11-2018

De Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement heeft op 21 november ingestemd met het strategische partnerschap tussen de EU en Japan. Dit partnerschap beslaat een breder akkoord dan de overeenstemming voor het economische partnerschap dat eerder werd bereikt.

 

Inhoud akkoord

Het akkoord zou samenwerking moeten bevorderen op een groot aantal gebieden, waaronder veiligheid, energie, economische zaken, klimaatverandering, enz. De Leden van het Europees Parlement benadrukken de mogelijkheden om culturele relaties te ontwikkelen. Samenwerking op gebieden als jeugd en onderwijs zou kunnen helpen om meer contact tussen burgers te ondersteunen. Samen behelzen de strategisch partnerschap overeenkomst en de economische partnerschap overeenkomst de grootste bilaterale vrijhandelsdeal die ooit gesloten zal zijn.

 

Vervolg besluitvorming

Na deze stemming in commissie zal nog in december in plenaire zitting van het Europees Parlement over de overeenkomst gestemd worden. Tegelijk zal over het economisch partnerschap gestemd worden. Vervolgens moeten de nationale parlementen van de EU en Japan deze partnerschappen nog goedkeuren voordat deze van kracht worden.

 

De Commissie buitenlandse zaken roept de Europese Unie op om met andere Aziatische landen zoals Zuid-Korea, Noord-Korea, en China samen te werken. De parlementsleden geven aan dat hiermee stabiliteit en vrede in Azië beter gewaarborgd kan worden, wat ook in het belang is van Europa.