Scooterbranche mag alsnog voorraad euro 2 en euro 3 uitverkopen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-12-2017

De scooterbranche mag na 1 januari alsnog haar voorraden brom- en snorfietsen met viertaktmotor (euro 2 en 3) uitverkopen conform de Europese restantvoorraadregeling. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven aangekondigd.

 

Strenge voorwaarden

In de Europese Unie moeten per 1 januari aanstaande alle nieuw verkochte scooters aan de schone euro 4-emissienorm voldoen. Omdat deze euro 4-scooters nog beperkt leverbaar zijn en om ervoor te zorgen dat de markt aan het einde van dit jaar niet met een grote restantvoorraad blijft zitten, mogen ondernemers in de EU-lidstaten hun voorraden onder strenge eisen gecontroleerd uitverkopen. Alleen restanten met viertaktmotor die voldoen aan euro 2 en euro 3 mogen worden verkocht. De verkoop van de minst schone tweetaktscooters is al per 1 januari 2017 vrijwillig door de markt gestopt. 

 
Restantvoorraadregeling

De vorige staatssecretaris besloot tot een totaal verkoopverbod per 1 januari aanstaande, ondanks de Europese regelingen die toestaan dat restanten nog uitverkocht mogen worden. Veel ondernemers hebben op basis van dat besluit dan ook actie ondernomen en flink geïnvesteerd, onder andere door de euro 2- en euro 3-scooters uit voorzorg alvast te kentekenen. Het huidige kabinet heeft nu alsnog besloten tot een restantvoorraadregeling.

 

Concreet betekent dit dat de meeste viertaktvarianten van euro 2- en 3-scooters niet langer per se voor 1 januari op kenteken gezet hoeven worden (de tweetakt wel). Importeurs mogen 10 procent van het aantal voertuigen dat in 2016 en 2017 is geregistreerd in de restantvoorraadregeling onderbrengen, met een maximum van honderd stuks per voertuigtype.

 

Commentaar VNO-NCW en MKB-Nederland

De staatssecretaris zet hier een juiste stap. Deze combinatie van realistisch en ambitieus beleid is de sleutel naar succesvolle vergroening.