Taskforce buigt zich over Platformeconomie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-11-2018

Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW hebben de Taskforce Platformeconomie in het leven geroepen om de implicaties van de platformeconomie te analyseren en een strategie te ontwikkelen voor Europees en Nederlands beleid hiervoor.

 

Platformeconomie

Online deelplatformen, zoals websites om auto's te huren of huizen te boeken, veranderen steeds meer onze economische structuur. De afgelopen tien jaar hebben platformbedrijven steeds grotere impact gekregen op de economie. De zeven grootste bedrijven ter wereld (in beurswaarde) komen uit de VS en China en leunen sterk op digitale platformen. Ook Europa en Nederland kennen een aantal successen in de digitale economie, maar in vergelijking met de Amerikaanse en Chinese reuzen zijn deze relatief klein.

 

Implicaties

Ondernemers, juristen, economen en politici wereldwijd buigen zich over de vraag welke implicaties de platformeconomie heeft, bijvoorbeeld voor de positie van bedrijven en sectoren in de waardeketen, en voor ons toekomstig verdienvermogen als we onvoldoende op deze ontwikkelingen weten in te spelen. Het doel van de taskforce is om deze probleemanalyse verder uit te werken en te helpen beleid richting te geven.

 

Uitkomsten

De taskforce gaat op 22 november van start. Ernst-Jan Stigter, algemeen directeur van softwarebedrijf Microsoft Nederland en voorzitter van de branchevereniging Nederland ICT, zal de taskforce leiden. MKB-Nederland en VNO-NCW verwachten de uitkomsten van de taskforce in het eerste kwartaal volgend jaar te kunnen presenteren.