Terugblik Cedrislezing door Jacco Vonhof

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-02-2020

Op donderdag 13 februari vond de 8e Cedrislezing plaats. Dit jaar uitgesproken door Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, in theater Diligentia in Den Haag. Rick Brink, de minister van gehandicaptenzaken, gaf vervolgens een reflectie op de lezing. Hieronder een samenvatting, met dank aan Cedris.

 

Jacco Vonhof: het moet simpeler

Voor een zaal gevuld met circa 200 betrokken mensen, waaronder staatssecretaris Tamara van Ark, benadrukte Jacco Vonhof de noodzaak van een arbeidsmarkt die aansluit bij het ondernemerschap van de toekomst én die recht doet aan de betekenis van werk voor iedereen. Een arbeidsmarkt waarop iedereen die in staat is om mee te doen hiervoor ook de kans krijgt. Hierbij passen volgens hem geen regels die het beoogde doel in de weg staan en ondernemers extra belasten. Zijn boodschap is: het kan en moet veel simpeler worden gemaakt voor ondernemers.

 

Te hoge arbeidskosten

Het SCP rapport over de Participatiewet liet zien dat veel meer werkgevers graag aan de slag willen om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. ‘Het maken van de juiste match is echter zo’n intensief en moeilijk traject, dat veel ondernemers alsnog afhaken.’, aldus Vonhof. Daarbij komt dat het werk aan de basis van de arbeidsmarkt voor werkgevers te duur is. ‘Omdat de arbeidskosten te hoog zijn, blijft zinvol werk nu liggen en blijven mensen onnodig thuis zitten. Zonde, want werk is belangrijk voor mensen’.

 

Uit ervaring met medewerkers in zijn eigen onderneming weet Vonhof dat het voor werknemers financieel lang niet altijd aantrekkelijk is om te werken of meer te gaan werken. Extra inkomen gaat op aan kosten van de kinderopvang of leiden tot minder toeslagen. Om ervoor te zorgen dat mensen meer geld overhouden, moet zeker aan de basis van de arbeidsmarkt de WIG verkleind worden.

 

Geen hokjesdenken

Ook zet Jacco Vonhof zich af tegen het hokjesdenken en het labelen van mensen. Volgens hem is er maar één arbeidsmarkt. Met slechts twee doelgroepen: ondernemers die mensen nodig hebben, en mensen die werk zoeken. Al de verschillende doelgroepen hebben hetzelfde nodig: hulp en ondersteuning bij het werk of klaargestoomd worden vóór werk.

 

Pleidooi voor publiek sociaal ontwikkelbedrijf

Aan ondernemers is het de taak om het beste uit mensen te halen, juist ook aan de basis van de arbeidsmarkt. Om dat ook voor kwetsbare groepen succesvol te doen pleitte hij voor een publiek sociaal ontwikkelbedrijf in elke arbeidsmarktregio.  Een moderne organisatie met verschillende faciliteiten vanuit de publieke kant en met professionele afspraken met de private markt. De dienstverlening moet vooral zijn gericht op de diagnose van mensen, ondersteuning, arbeidsmobiliteit, en matching samen met de marktpartijen en werkgevers. Sociale werkbedrijven kunnen hierin, volgens Vonhof, een rol pakken.

 

Lees verder op de website van Cedris.