Testlocaties en experimenten voor innovatieve toepassingen drones

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
29-11-2018

Innovatieve toepassingen van drones moeten meer ruimte krijgen door minder regels op testlocaties en door experimenten voor inspectiewerk. Drones kunnen helpen medicijnen en bloedmonsters te bezorgen, maar ook bij dijkbewaking of verkeersmanagement. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) sprak die wens uit bij de opening van de Amsterdam Drone Week.

 

Testlocaties

De EU heeft de ambitie voor een gezamenlijke Europese markt voor drones. De Europese regels houden enerzijds rekening met de risico's van dronegebruik en bieden anderzijds meer ruimte voor innovaties. Van Nieuwenhuizen stimuleert innovatie onder andere door testen met drones mogelijk te maken, zowel op testlocaties als daarbuiten. In de afgelopen jaren zijn rondom de vliegvelden en testcentra in Enschede, Groningen, Marknesse, Valkenburg en Woensdrecht test- en innovatiecentra opgericht.

 

Experimenten inspectie

Daarnaast stimuleert Rijkswaterstaat de markt om met nieuwe, slimme toepassingen te komen, zoals de inzet van drones voor dijkinspecties. Rijkswaterstaat heeft onlangs een Drone Challenge georganiseerd, waarbij marktpartijen de kans kregen te laten zien wat de inzet van autonoom vliegende drones bijvoorbeeld aan incident- en verkeersmanagement kunnen bijdragen. De uitkomsten hiervan worden binnenkort bekendgemaakt.

 

Voorlichtingscampagne

Drones gebruiken moet veilig zijn en niemand in gevaar brengen. Dat kan door een combinatie van regelgeving, opleiding, voorlichting en het gebruik van technologische hulpmiddelen. Dit geldt niet alleen voor de professionele inzet van drones, maar ook voor recreatieve dronevliegers. Daarom start voor de feestdagen een voorlichtingscampagne op social media, bij evenementen en de online droneverkooppunten, om amateur dronevliegers te wijzen op de veiligheidsvoorschriften.

Lees meer over