'Toerisme vraagt om nationale regie'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-10-2018

De overheid moet een nationale regisseur toerisme aanstellen. Alleen dan kan gezonde en duurzame groei van de gastvrijheidssector samengaan met behoud van de leefbaarheid van de omgeving. Dat zei Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland, tijdens de Toerismetop die plaatsvond op 10 oktober.

 

Explosieve groei

Tijdens de top gingen ondernemers, provincies en gemeenten met elkaar en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat met elkaar in gesprek. De gastvrijheidssector is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Dit geeft een belangrijke economische impuls – gastvrijheidsbedrijven bieden gezamenlijk werk aan maar liefst 761.000 mensen – maar toerisme heeft ook een keerzijde. Bewoners van bepaalde 'hotspots' klagen dat de leefbaarheid in de knel komt.

 

Spreidingsbeleid

Een goed spreidingsbeleid is van groot belang, maar de sector kan dit niet alleen, aldus Van Wijk. "Coördinatie op het gebied van economie, infrastructuur, ruimtelijke ordening en marketingcommunicatie is noodzakelijk. De nationale regisseur toerisme moeten alle betrokken partijen bij elkaar brengen: bedrijven, bewoners, bezoekers, ministeries en lokale en provinciale bestuurders."

 

Lees meer over