Tweede Kamer wil woonadres in Handelsregister afschermen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-02-2022

De Tweede Kamer wil dat zelfstandigen zo snel mogelijk hun woonadres kunnen afschermen in het Handelsregister. In een debat ‘Lekken van privégegevens bij de Kamer van Koophandel’ op 3 februari met minister Adriaansens van Economische Zaken droegen ze daarvoor diverse opties aan, zoals een opt-in. Veel zelfstandigen vragen al jaren om het afschermen van hun adres, de Tweede Kamer heeft hierover meerdere moties aangenomen en ook de Autoriteit Persoonsgegevens pleit daarvoor. Ook VNO-NCW en MKB-Nederland hebben in een reactie op de concept ‘Datavisie Handelsregister’ van afgelopen zomer voor een oplossing gepleit.

 

Een eerste stap is gezet. Sinds begin dit jaar is het woonadres afgeschermd van ondernemers die elders hun vestigingsadres hebben. Maar voor de grote groep zzp'ers en andere ondernemers waarvan hun woonadres tevens het vestigingsadres is, is dit nog geen oplossing. De minister heeft nu toegezegd uit te zoeken of het mogelijk is om via een postbusadres bescherming te bieden en of er goedkopere alternatieven zijn om een ander vestigingsadres te registreren.

 

Het Handelsregister dient openbaar en transparant te zijn, onder meer voor het vertrouwen in het zakelijke verkeer (met wie doe ik zaken) en voor fraudebestrijding. Maar openbaarheid van bepaalde gegevens kan ook juist weer door criminelen worden gebruikt en wringt met privacyvraagstukken.

 

Daarnaast zijn er ook nog EU-regels die openbaarheid voorschrijven. Tot 8 april loopt een Europese consultatie ‘digitalisering company law’ inclusief het Business Register Interconnection System. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben via de koepels BusinessEurope en SME united gereageerd. Wij pleiten voor een opt out regeling waarmee een lidstaat voor bepaalde groepen ondernemers specifieke regels of uitzonderingen kan vaststellen, mocht de EU dat zelf niet doen. Zoals de mogelijkheid om default domicilie bij de KVK te kunnen kiezen of een andere domicilieverlener. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat Europese regelgeving niet zo wordt ingericht, dat de Nederlandse wetgever geen uitzonderingsregel meer kan opnemen voor vestigingsadressen die tevens woonadressen zijn.