Verbod oneerlijke handelspraktijken in voedselvoorzieningsketen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-04-2018

Onlangs heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor een verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen, waarmee zij kleine en middelgrote bedrijven in de landbouw- en voedingssector wil beschermen. Met dit voorstel hoopt de Commissie dat landbouwbedrijven en andere producenten van voedingsproducten eerlijker zullen worden behandeld en met minder grote risico's rekening hoeven te houden.

 

Oneerlijke praktijken

Het verbod moet onder andere helpen tegen te laat bederfelijke producten betalen, op het laatste moment orders annuleren, contracten eenzijdig wijzigen en leveranciers laten betalen voor weggegooide producten. Uit het voorstel van de Commissie blijkt dat nationale overheden een overheidsinstantie moeten aanwijzen die verantwoordelijk is voor de controle. Deze instantie moet ook het recht hebben om sancties in te zetten als blijkt dat de regels worden overtreden.

 

Zwakke schakel

Uit onderzoek en consultaties van de Commissie is gebleken dat voornamelijk kleine en middelgrote landbouwbedrijven kwetsbaar zijn voor oneerlijke handelspraktijken, omdat zij vaak de zwakste schakels in de keten blijken te zijn. Dit zou komen doordat ze vaak onvoldoende onderhandelingsmacht hebben en te weinig alternatieven hebben om hun producten kwijt te raken, waardoor ze onder economische druk komen te staan.