Vertrouwen Nederlandse exporteurs op hoogste niveau sinds crisis

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-04-2018

Nederlandse exporteurs waren in de afgelopen tien jaar nog nooit zo optimistisch als nu. Het vertrouwen in het economische klimaat is in 2018 gestegen tot een 7,2. Ook over de komende jaren zijn exporteurs onverminderd positief. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de twintigste editie van Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en ondernemersorganisatie evofenedex.

 

In 2017 kwam de gerealiseerde stijging van de exportomzet (8 procent) vrijwel overeen met de verwachting (9 procent). Ook in 2018 verwachten exporteurs een omzetstijging van rond de 9 procent, door de toename van het aantal orders van klanten.

 

Minder vaak nieuwe markten

De uitbreiding met nieuwe exportmarkten (43 procent) was in 2017 minder belangrijk voor de omzetgroei dan in 2016 (48 procent) en 2015 (55 procent). Uit het onderzoek blijkt verder dat jaarlijks sowieso minder exporteurs nieuwe markten betreden.

 

De Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten worden het meest genoemd als nieuwe exportmarkt. Spanje, Polen en China maken de top 5 volledig. Iran, dat vorig jaar nog op de eerste plaats stond, keert dit jaar niet in deze ranglijst terug. Net als in de afgelopen jaren liggen volgens de exporteurs de meeste kansen in Europa, dat ook in de komende jaren als exportmarkt aan belang wint.

 

Over Trends in Export

Trends in Export 2018 gaat in op de vraag in hoeverre exporteurs de positieve verwachtingen over 2017 hebben gerealiseerd en welke ontwikkelingen zij in 2018 verwachten.

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
Wij zijn blij met het toegenomen vertrouwen bij Nederlandse exporteurs. Echter, minder exporteurs betreden nieuwe markten, terwijl hier juist wel groei aanwezig is en dus veel potentie. Belangrijk is dat het Nederlands exportbeleid ondernemers wel blijft faciliteren in het betreden van nieuwe markten, bijvoorbeeld met exportfinanciering op maat. Tevens kan onze nieuwe stichting NL International Business hier een rol in vervullen.

Lees meer over