Voorstel Europese Commissie om eenmalig gebruik plastic terug te dringen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-06-2018

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om het gebruik van plastic producten die voor eenmalig gebruik zijn gemaakt, zoals rietjes en plastic bestek, te verminderen. Doel is om te voorkomen dat deze producten als zwerfafval in zeeën en oceanen terechtkomen. De Commissie wil een aantal specifieke producten verbieden, het gebruik van andere producten verminderen en het hergebruik van producten stimuleren, door bijvoorbeeld statiegeldregelingen. Het voorstel is voornamelijk bedoeld voor de tien meest voorkomende plastic afvalproducten die op stranden en in zeeën worden gevonden en op verloren of achtergelaten materialen, zoals visnetten. Volgens de Commissie zijn deze producten goed voor zo'n 70 procent van al het zwerfafval in zeeën en oceanen.

 

Betaalbare alternatieven

Eén van de onderdelen van het voorstel is een verbod op bepaalde producten waarvoor betaalbare alternatieven voorhanden zijn, zoals plastic wattenstaafjes, plastic bestek en borden, rietjes, roerstaafjes en ballonnenstokjes. Ook zullen plastic flessen en drankverpakkingen alleen nog toegestaan zijn als de dop of het deksel aan de verpakking vastzit. Daarnaast wil de Commissie het gebruik van bepaalde producten terugdringen, zoals bekers en houders voor voedingsmiddelen, door deze bijvoorbeeld niet meer gratis aan te bieden maar alleen tegen betaling.

 

Producenten betalen

Verder moeten producenten van plastic producten bijdragen aan de kosten om het afval op te ruimen en aan bewustmakingscampagnes voor het gebruik van producten als plastic tassen, vochtige doekjes en ballonnen. Consumenten moet zo bewuster worden van de negatieve gevolgen van het gebruik van plastic producten. Verder wil de Commissie dat de lidstaten in 2025 90 procent van de drankflessen inzamelen en dat bepaalde producten worden voorzien van etikettering. Ook zullen producenten van materialen voor de visserij, zoals visnetten, bij moeten dragen aan het opruimen van het afval en aan bewustmakingsmaatregelen.

 

Kansen

Volgens de Commissie is het niet alleen van groot belang om het plastic afvalprobleem aan te pakken, maar biedt het ook kansen voor innovatie, concurrentievermogen en werkgelegenheid. De Commissie ziet dit voorstel als een kans voor Europa om een voortrekkersrol te spelen op het gebied van innovatie in duurzame producten.

Lees meer over