Waarschuwing voor sjoemelformulieren en nepfacturen vakbeurzen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-07-2018

International Fairs Directory (IFD) blijft ondernemers bestoken met valse formulieren over deelname aan een beurs. Deze formulieren lijken betrouwbaar doordat veel gegevens hierop juist zijn, zoals de naam van de beurs, gegevens van de organisatie en het standnummer. Maar het tegendeel is waar.

 

Suggestief

IFD wekt met het formulier de suggestie dat het document te maken heeft met een beurs waaraan de organisatie deelneemt. Waarschijnlijk heeft de afzender in openbare bronnen gevonden wie zal deelnemen aan een beurs en die organisaties vervolgens aangeschreven. De organisatie moet alle gegevens controleren, zodat de gegevens weer up-to-date zijn. Wie het formulier ondertekent en terugstuurt, gaat echter een overeenkomst aan en zit mogelijk jarenlang aan een betaling van 1212 euro per jaar vast.

 

Meer 'aanbieders'

Ook deelnemers aan Gastvrij Rotterdam zijn onlangs onterecht benaderd door IFD. Eerder waren er al soortgelijke berichten van onder andere Jaarbeurs en EasyFairs. Er zijn dus meer 'aanbieders' zijn die er een soortgelijke handelswijze op nahouden of spooknota’s sturen, zoals het Oostenrijkse bedrijf Construct Data (Fair Guide), Expo Guide uit Mexico met een adres in Frankrijk, Event Fair/The Exhibitors Index uit Slowakije (Bratislava) en FairExpo.

 

Advies

Wie zich heeft aangemeld voor een beurs moet extra kritisch zijn bij op brieven die Fair, Expo, Guide en andere bij beurzen gebruikelijke woorden gebruiken in de afzender hebben. Dat is soms lastig, want ook logo's en namen worden misbruikt en de beurslocatie wordt nageaapt. Vooral als er gevraagd wordt om 'de eigen gegevens te corrigeren' is oplettendheid geboden, want dit is een veelgebruikte truc om een handtekening te scoren onder een opdracht die in de kleine letters verstopte is.

 

Wees alert en check liever tien voor niets dan één keer geld kwijt te zijn aan misleiding. Neem bij twijfel contact op met de Fraudehelpdesk of de echte organisator, maar doe dit niet via gegevens op de mogelijke nepbrief of -factuur.