Wat doet de Belastingdienst voor ondernemers?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-03-2020

Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt ook de Belastingdienst maatregelen.

  • Allereerst kunnen ondernemers die in de problemen komen door het coronavirus, uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Een boete voor niet op tijd betalen hoeft nu niet te worden betaald.
  • Daarnaast wil ik ondernemers actief wijzen op de mogelijkheid dat je als ondernemer kan vragen om je voorlopige aanslag te verlagen nu je verwacht minder omzet te halen, zodat je meteen minder belasting betaalt.

 

Extra info:

De maatregel geldt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw, omzetbelasting en loonbelasting ;daarvoor kan bijzonder uitstel van betaling worden aangevraagd. Dus ook voor de ondernemers die de vpb en inkomstenbelasting niet via een voorlopige aanslag betalen.

De meeste ondernemers betalen de vpb en inkomstenbelasting alleen wél via een voorlopige aanslag met later een definitieve berekening. Die kunnen uitstel v betaling aanvragen (bestaande mogelijkheid).

 

Extra info boete:

Overigens hoeven ondernemers tot nu toe niet in alle gevallen een boete te betalen. Het gaat alleen om de aangiftebelastingen. Ondernemers berekenen én betalen deze belastingen (bijv loonheffingen, de omzetbelasting) op eigen initiatief. Doet de ondernemer deze betaling niet dan krijgt hij normaal een zogenaamde ‘betalingsverzuimboete’. We gaan ervoor zorgen dat ondernemers dit nu niet hoeven.

De meeste ondernemingen die vennootschapsbelasting moeten betalen, ontvangen aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag. Later volgt altijd een definitieve berekening. Als hij binnen die termijn uitstel vraagt, is er sowieso geen sprake van een boete.