Onderzoek door HanzeConnect in opdracht van MKB-Nederland i.s.m. het ministerie van EL&I, waarin ruim 17.000 ondernemers zich hebben uitgesproken over het ondernemersklimaat in Nederlandse gemeenten.
Medio 2023 start weer een nieuwe ronde van de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente. U kunt nu vast (vrijblijvend) uw belangstelling om deel te nemen kenbaar maken.
Bekijk hier de top-100 en de beste drie per provincie!
Ondernemers hebben in coronatijd meer waardering gekregen voor de dienstverlening van hun lokale overheid. Dat blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van MKB-Nederland, waarin bijna 20.000 ondernemers verspreid over alle gemeenten zich hebben uitgesproken.
Opvallend dit jaar zijn de goede scores van de steden: vijf G40-gemeenten staan in de top 10, waarvan Eindhoven met een tweede plaats het beste uit bus komt. De MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland is – voor de derde keer op rij – Rijssen-Holten.
Waar is uw gemeente geëindigd in onze verkiezing? Kijk op onze uitslagenpagina of u in de prijzen valt. Wilt u meer inzicht in uw scores of uw positie ten opzichte van andere gemeenten in uw provincie? Bestel dan een compacte rapportage.
Nederland staat aan de vooravond van een aantal grote transities op het gebied van onder meer klimaat, energie en digitalisering. De effecten ervan zullen bij iedereen: ondernemers, consumenten, overheden, merkbaar zijn. In al die veranderingen blijft het mkb echter de constante factor. Ondernemers bieden banen, zorgen voor leefbare binnensteden en dorpskernen en voor bruisende bedrijventerreinen. Gemeenten hebben daarom de dure plicht het lokale bedrijfsleven te koesteren.
Met de verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente onderzoekt MKB-Nederland het lokale vestigingsklimaat. Hoe klantvriendelijk zijn gemeenten? Wordt er snel betaald? Krijgt het lokale mkb voldoende kansen bij opdrachten van de gemeente? Heel belangrijk ook: krijgt de ondernemer ‘waar voor zijn geld’? Wegen de lokale belastingen wel op tegen de voorzieningen? Naast het lokale vestigingsklimaat wordt deze editie ook ingegaan op de dienstverlening van de gemeenten tijdens de coronacrisis. Hoe hebben ondernemers deze gewaardeerd?
MKB-Nederland wil dat van deze verkiezing een prikkel uitgaat naar gemeentebesturen om het mkb-beleid onder de loep te houden. Ga in overleg met het lokale bedrijfsleven en werk samen een ondernemerschapsagenda uit. Daarin moeten onder meer afspraken staan over lokale lasten en regeldruk, bereikbaarheid en veiligheid.
Speciaal deze editie is er ook onderzoek gedaan naar de waardering van ondernemers over het coronabeleid van hun gemeente. Voelden ze zich voldoende gesteund?
Ranglijst
Het tweejaarlijkse onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente is voor veel gemeentebestuurders al jaren een prikkel voor nieuw beleid of initiatieven om het lokale ondernemersklimaat te stimuleren. In dit onderzoek van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova, geven elke twee jaar zo'n twintigduizend ondernemers aan hoe zij de gemeentelijke dienstverlening op tal van aspecten waarderen. Hier komen uiteindelijk een provinciale en een landelijke ranglijst uit van gemeenten die mkb-vriendelijk zijn. Alle gemeenten in Nederland krijgen een plek op die ranglijst. Omdat MKB-Nederland en positieve manier een ondernemersvriendelijk beleid wil bereiken, publiceren wij uitsluitend de landelijke top-100 en per provincie de top-3.
Is uw gemeente in de top-100 geëindigd? Ontdek het op onze uitslagenpagina.
De verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova. In 2020-2021 heeft MKB-Nederland voor de zesde keer deze tweejaarlijkse prijs georganiseerd. Het onderzoek dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Ondernemers uit alle gemeenten in Nederland worden geënquêteerd, zodat een landelijke en regionale ranglijst kan worden samengesteld. Deze editie waren er ook vragen over het coronabeleid. Wilt u inzicht in uw scores en uw dienstverlening verbeteren? Bestel dan een rapportage.
Vier pijlers
Het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente berust op vier pijlers:
1. Tevredenheid van de ondernemers over de eigen gemeente
2. Het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente
3. Communicatie en beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf
4. Gevoelswaarde lokale lasten.
Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2020-2021
Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2018-2019
Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2016-2017
Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2013-2014