20 JAN, 2016 • Blog
Eindelijk een poot om op te staan
Lobbyen vergt vaak een lange adem. En dat geldt zeker voor onze lobby om ondernemers via de wet beter beschermd te krijgen tegen acquisitiefraude. Jaren zijn we er mee bezig geweest. Maar met resultaat.
Acquisitiefraude, u weet wel: rekeningen die u krijgt voor diensten die nooit zijn geleverd, misleidende ‘aanbiedingen’ om voor een vermogen te adverteren op bedrijvenregisters op internet die door anderhalve man en een paardenkop worden bezocht. Maar als u erin trapt, en dat is helemaal niet gek want deze fraudeurs zijn sluwer dan sluw, heeft u een forse rekening te pakken. En om daar dan nog onderuit te komen, is heel lastig. Als u eenmaal heeft getekend, heeft u nauwelijks een poot om op te staan.
Het kost u en uw collega’s honderden miljoenen euro’s op jaarbasis. We hebben hier door de jaren heen wat klachten over gekregen. We hebben ondernemers in tranen aan de lijn gehad, die dachten getekend te hebben voor een 1-jarig contract á € 250, maar er later achter kwamen dat dat het maandbedrag was. Met een looptijd van vier jaar… We hebben ondernemers gesproken die bang waren, die zich bedreigd voelden. En vele ondernemers die gewoon kwaad waren. Kwaad, omdat dit zo maar kon. En omdat er kennelijk mensen bestaan, die er hun ‘beroep’ van hebben gemaakt om anderen op te lichten. Hoezo, eerlijk zakendoen.
Het heeft lang geduurd voordat iedereen in politiek Den Haag ervan overtuigd was dat dit een serieus probleem is dat ook serieus en keihard moet worden aangepakt. “Had die ondernemer maar beter moeten lezen en zijn handtekening niet zo snel moeten zetten”. We hebben het zo vaak gehoord. Maar dat is een wel erg simplistische redenering, als je ziet hoe professioneel, meedogenloos en zelfs intimiderend dit soort organisaties te werk gaat.
In 2012 is MKB-Nederland daarom, mede namens een aantal ondernemers, een proefproces gestart tegen de ‘godfather’ van de misleidende praktijken, een man die op dat moment al meer dan vijftien jaar ‘in het vak’ zat. We wilden dat de rechter de Wet op de oneerlijke handelspraktijken, die consumenten tegen dit soort zaken beschermt, ook van toepassing zou verklaren op mkb-ondernemers. De rechter kon dat echter alleen doen voor de individuele ondernemers in deze zaak, niet in algemene zin voor álle ondernemers. Voor zo’n algemene maatregel verwees hij ons terug naar de politiek. Die was volgens de rechter aan zet.
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen, al langer medestrijder aan onze zijde op dit dossier, heeft die handschoen opgepakt. Samen met VVD-collega Foort van Oosten diende zij medio 2013 een initiatiefwet in, die ondernemers niet alleen beter beschermt tegen dit soort praktijken, maar acquisitiefraude ook strafbaar stelt. Hulde! En gisteren lag die wet dan eindelijk – een lange adem, ik zei het u al – in de Eerste Kamer, waar ‘ie met algemene stemmen is aangenomen. Een memorabele en heugelijke dag. Wanneer de wet wordt ingevoerd is nog niet duidelijk. Wat mij betreft per 1 april, maar laat het 1 juli zijn, ook goed. Op een paar maanden kijken we niet meer.
Laat acquisitiefraudeurs gewaarschuwd zijn: straks bent u niet ‘kansloos’, als u onder valse voorwendselen toch voor de waardeloze advertentie heeft getekend. U heeft eindelijk een poot om op te staan.
Michaël van Straalen
Voorzitter