25 OKT, 2024 • Column

Nederland maakt werk van jouw vakantie

Bruto Nationaal Geluk: het piepkleine bergstaatje Butan maakt er al jaren reclame voor. Maar je hoeft gelukkig niet het vliegtuig te pakken om zorgeloos van de herfstvakantie te genieten. Nederland is een echt vakantieland – zelfs als er af en toe een bui valt. 

Daar wordt hard voor gewerkt. Door de bedrijven in de gastvrijheidssector, maar ook door organisaties als Natuurmonumenten en de ANWB, samen met overheden. Maar vooral door de bijna 800.000 mensen die werken in het toerisme. Samen zetten ze meer dan 100 miljard euro per jaar om, ruim 4 procent van wat we met z’n allen in Nederland verdienen. 

Maag vol, prullenbak niet

Voor een zorgeloze vakantie wordt dus hard gewerkt. Nog voor de krant bezorgd wordt zijn koks in hotels al bezig met het ontbijtbuffet. Dat is meer dan broodjes bakken en eitjes koken. Moderne kookkunst is ook dat je zorgt dat als het buffet gaat sluiten nadat de magen gevuld zijn, zo min mogelijk goed voedsel in de prullenbak verdwijnt. 

Van het tegengaan van voedselverspilling wordt steeds meer werk gemaakt. Net als van andere verduurzamingsmaatregelen. Als geen ander zijn ondernemers in het toerisme zich bewust van de waarde van een schone, groene omgeving. Daarom heeft het platform Gastvrij Nederland vandaag als eerste sector in het mkb een eigen Ondernemersagenda aangeboden aan minister Beljaarts (Economische Zaken). 

Zee van regeltjes

Hopelijk kan hij ons helpen om te zorgen dat er in de toekomst geen hotelkamers meer zijn die allen uitzicht hebben op een zee van regeltjes. Dat is nu wel het geval: een gemiddeld hotel (29 werknemers, 2,8 miljoen euro omzet) heeft te maken met maar liefst 91 verplichtingen. De kosten daarvan zijn inmiddels hoger dan de winst. Het gaat om een kwart miljoen euro, omgerekend bijna 8.400 euro per werknemer.  

Het liefst willen we duurzaam de regeldruk met vakantie sturen. Kunnen we geen all-inclusive bedenken voor ondernemers die een kastje aan de muur willen voor het opladen van e-bikes, maar dat niet voor elkaar krijgen door congestie op het elektriciteitsnet? En moeten de plastic besparende richtlijnen van de EU echt door Nederland nog een keer moeten worden verpakt, niet in cellofaan maar in extra eisen en aparte instructies?  Dat hoeft niet, van Brussel mogen we de regeltjes ook versoepelen.  

Niet om ons er met de Franse slag van af te maken, maar het gewoon op z’n Nederlands oplossen: samen, slim en simpel. Da’s wel zo gezellig. 

administratieve lasten en regeldrukafvalenergie en klimaatmkb-nederlandregeldruktoerismeverduurzaming

Ondernemersagenda Gastvrijheidssector