10 SEP, 2024 • Blog

'Regeldruk aanpakken moet, dat kan bijna niet anders'

We maken ons in hier Den Haag op voor het regeerprogramma en de eerste Miljoenennota van het kabinet-Schoof. We weten nog niet lang niet alles, maar de verwachting is elk geval dat algemene lastenverzwaringen voor ondernemers zullen uitblijven. Dat is een goede zaak, na jaren van gejojo met tarieven in de winstbelasting en de mkb-winstvrijstelling. Als ondernemers – op welk terrein dan ook – ergens behoefte aan hebben, dan is het aan stabiel beleid, zodat ze verantwoorde (investerings-)beslissingen voor hun bedrijf kunnen nemen.

Pijnlijk is dat het kabinet de in het hoofdlijnenakkoord aangekondigde btw-verhoging op onder andere logies, sport en cultuur niet gaat terugdraaien. Ik zie heus dat het kabinet budgettaire uitdagingen heeft, maar ik begrijp hier nog steeds niks van. We moeten allemaal meer bewegen, maar sporten wordt duurder. Kinderen moeten meer en beter leren lezen maar we verhogen wel de prijs van boeken. En met de btw-verhoging op hotelovernachtingen rekent het kabinet zich te rijk, zo blijkt uit berekeningen van ABNAMRO. Van de ca. 1 miljard euro die het kabinet hiermee verwacht op te halen, blijft volgens de bank waarschijnlijk slechts een derde over.

We rekenen verder wel op goede plannen om de regeldruk aan te pakken. Dat kan bijna niet anders, als je ziet hoe we op zoveel terreinen in dit land vastlopen in complexiteit en regelzucht. Regelobesitas, heb ik het eerder genoemd. Daarover heb ik EZ-minister Beljaarts deze zomer ons rapport Beter Geregeld overhandigd, waarin concrete handvatten staan hoe het anders en beter kan. Schoof I kan hier doen wat eerdere kabinetten steeds níet is gelukt.

Ook op ons ‘verlanglijstje’ staan – onder meer – extra investeringen in Invest International, dat namens de overheid internationale projecten financiert die bijdragen aan het Nederlandse verdienvermogen en duurzame groei. Van duurzame energieprojecten tot water-, landbouw- en projecten in de maakindustrie. Invest International heeft sneller dan verwacht groei doorgemaakt doordat in korte tijd veel Nederlandse bedrijven gebruik hebben gemaakt van het unieke financieringsaanbod. Extra investeringen zijn nodig om die positieve lijn door te zetten en die verdienen zichzelf meer dan terug. Het zijn vooral veel mkb-bedrijven die profiteren van deze dienstverlening. Voor hen is het door de jaren heen lastiger geworden om internationale projecten bij de bank gefinancierd te krijgen. Essentieel dus om mee door te gaan.

Over financiering gesproken: Menno Snel mag namens het ministerie van EZ door als speciale gezant mkb-financiering en dat is alvast goed nieuws. Snel heeft als opdracht om het vorig jaar op initiatief van MKB-Nederland gesloten nationaal convenant mkb-financiering verder te brengen. Doel is en blijft om het financieringsklimaat voor het mkb in Nederland tot het beste van Europa te maken.

Jacco Vonhof

PS: @vakbonden: Kom terug aan tafel om het vroegpensioen voor mensen met zwaar werk te regelen! Daar bereiken we meer dan met stakingen waarvan iedereen last heeft. Het voorstel van het kabinet biedt voldoende aanknopingspunten om eruit te komen en het goede te doen de mensen die een regeling het hardst nodig hebben.

Deze blog is ook gepubliceerd op De Ondernemer

administratieve lasten en regeldrukbtw-tarieffinanciering