18 AUG, 2020 • 18 AUG, 2020 • Blog

Rekening niet eenzijdig bij ondernemers leggen

Met het toenemend aantal besmettingen in eigen land en de (vakantie)landen om ons heen, neemt de vrees voor een tweede coronagolf toe. Een tweede golf zou in alle opzichten rampzalig zijn: voor de zorg, de volksgezondheid, de economie. Veel bedrijven en dus banen overleven een tweede lock-down niet. We moeten met elkaar – overheid, burgers en bedrijven – alles op alles zetten om die te voorkomen.

 

Koste wat kost

Voor onze ondernemers lobbyen wij voor een derde steunpakket, dat er koste wat kost moet komen. Er zijn talloze ondernemers die door de beperkende maatregelen nog geen rendabele of zelfs helemaal geen omzet kunnen maken. Voor andere ondernemers, die hun aanvankelijk nog goed gevulde orderportefeuilles nu zien opdrogen, moet de klap nog komen. En daarbij weet niemand hoe de verspreiding van het virus zich de komende tijd in ons land gaat ontwikkelen. De basis is extreem wankel.

 

“Een tweede golf zou in alle opzichten rampzalig zijn: voor de zorg, de volksgezondheid, de economie”

 

Eerst verplicht testen

Waakzaamheid is geboden, van ons allemaal. In dat licht ook heb ik opgeroepen om niet – zoals minister De Jonge wil – iedereen met ‘verhoogd risico op mogelijke besmetting’ maar meteen twee weken verplicht in thuisquarantaine te zetten, maar die mensen eerst verplicht te laten testen. Of ze nu uit een rood of oranje gebied terug komen, of als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat ze met een besmet persoon in contact zijn geweest.

 

Rekening eenzijdig bij ondernemers

Ik ben niet tegen thuisquarantaine, in tegendeel, maar de rekening daarvan ligt eenzijdig bij ondernemers. Ondernemers die in veel gevallen nauwelijks nog vet op de botten hebben. Dat is niet fair. Als snel testen en snelle duidelijkheid omtrent besmetting om welke reden dan ook lastig is, dan moeten ondernemers voor de periode van thuisquarantaine (zonder dat iemand ziek is) op enige manier worden gecompenseerd. We kunnen het ons anders eenvoudig weg niet permitteren.

 

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen

Zo vind ik ook dat een werkgever indien nodig medewerkers moet kunnen verplichten een coronatest te laten doen. Ja, ik snap best dat sommigen dat ingrijpend vinden, zeker als je bedenkt dat je als werkgever nu (officieel) niet eens mag vragen waar een medewerker op vakantie is geweest en of het, bij een ziekmelding, mogelijk om corona gaat. Maar dit zijn uitzonderlijke omstandigheden en die vragen (tijdelijk) om uitzonderlijke maatregelen. En werkgevers hebben óók een zorgplicht naar hun andere medewerkers. Het laatste dat we willen is dat het virus zich binnen én buiten onze bedrijven verder verspreidt. Als we iets in de noodwet moeten regelen, dan is dit het.

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

Deze column is op dinsdag 18 augustus ook verschenen op de pagina De Ondernemer in het Algemeen Dagblad.

coronacoronacrisiscoronaviruseconomische ontwikkelingen coronacrisis