24 MEI, 2024 • 24 MEI, 2024 • Europees nieuws
Samen en simpeler - een sterke Europese economie voor de toekomst
In onze reeks externe bijdragen van politici over het programma van hun partij voor de Europese verkiezingen van 6 juni, is deze week het woord aan Sacha Muller, nummer vier op de lijst van Volt.
Europa dreigt economisch achterop te raken. Dat raakt onze positie op het wereldtoneel, onze werkgelegenheid en onze innovatiekracht. We aarzelen nog steeds om écht Europees samen te werken en samen groots te investeren in de toekomst. Lidstaten blijven onderling concurreren om bedrijven, kapitaal en talent. Ondertussen raast de wedloop tussen de VS en China voort.
Ondernemers begrijpen als geen ander dat een goed geïntegreerde Europese interne markt bedrijven helpt om te groeien. Met 450 miljoen potentiële consumenten, gestandaardiseerde regelgeving en de afwezigheid van douanetarieven biedt de EU volop kansen. Maar toch zien we nog te veel bedrijven vertrekken, vooral naar de VS.
Die interne markt is namelijk nog niet af. Er zijn nog steeds te veel handelsbarrières, van onvoldoende financieringsmogelijkheden tot complexe arbeidsregelgeving en trage vergunningsprocedures.
Daarom zet Volt in op de cruciale vorming van een Europese kapitaalmarktunie. Dit vereenvoudigt de toegang tot financiering voor zowel kleine start-ups als grote bedrijven en stimuleert grensoverschrijdend investeren. Zo’n robuuste en geïntegreerde financiële markt kan Europa veranderen in een broedplaats voor innovatie. Alleen zo creëren we de ASMLs, Novartissen en Spotify’s van morgen. Het maakt collectieve investeringen in de sectoren van de toekomst mogelijk – in duurzame energie, high-tech-industrieën en de digitale economie. En het laat ondernemingen doorgroeien zodat ze kunnen concurreren met bedrijven uit de VS of China om klanten, investeringen én talent.
Want het behouden en aantrekken van hooggekwalificeerd talent is net zo belangrijk voor innovatieve oplossingen en de groei van bedrijven als toegang tot financiering. Het helpt bedrijven als in elk land arbeidsregels en fiscale stimulansen gelijk zijn. Dat werknemers hun pensioen mee kunnen nemen en kwalificaties in elk Europees land erkend worden, ook op niet-academisch niveau. Dat maakt talent veel mobieler. Door op Europees niveau regelgeving te harmoniseren maakt Volt het mogelijk dat bedrijven en toptalent elkaar veel makkelijker kunnen vinden.
Harmoniseren betekent voor Volt ook versimpelen. Dat begint bij het aanpakken van de bureaucratie rond financiering en vergunningen. Lange doorlooptijden en complexe processen ontmoedigen ondernemers en vertragen innovatie. Volt pleit daarom voor een one-stop-shop voor start-ups en mkb om in Europa zaken te kunnen doen. Door grondig te kijken waar regelgeving bedrijven écht helpt en waar het vooral extra werk voor iedereen oplevert, maken we Europa efficiënter en sneller.
Samen én simpeler. Het vervolledigen van de Europese interne markt en gezamenlijk investeren in de toekomst is geen luxe maar noodzaak, want alleen redden we het niet. Alleen een sterke Europese economie zorgt voor de oplossingen en de banen van de toekomst en een Europa dat een stem heeft op het wereldtoneel.