10 JUL, 2023 • Blog

‘Tijd om debat arbeidsmarktkrapte en migratie rationeler te voeren'

Een week of twee geleden zei MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in een kranteninterview dat we vakkrachten van buiten de EU nodig hebben als één van de oplossingen voor de enorme arbeidsmarktkrapte. ‘Want die krapte is zo groot en structureel, dat we het zónder niet gaan redden.’ De reacties die daarop binnen kwamen, geven maar weer aan hoe gevoelig alles met betrekking tot migratie ligt.

 

Grote maatschappelijke uitdagingen

Als ondernemersorganisatie wijzen we er al veel langer op dat we die vakkrachten van buiten de EU nodig hebben. Niet overal en voor alles, maar tenminste wél waar het om grote maatschappelijke uitdagingen, zoals in de zorg, de energietransitie en woningbouw. En wij staan daarin niet alleen.

Na eerder al Denkwerk en de Adviesraad Migratie, onderstreepte vorige week ook de OESO dat we in Nederland de krapte niet kunnen oplossen met robotisering, meer uren werken en het aan de slag helpen van de honderdduizenden mensen die nu nog langs de kant staan. Natuurlijk moeten we dat óók allemaal doen, maar dan nog zijn we er niet. De Parijse denktank vindt (ook) dat gericht migratiebeleid van buiten de EU nodig is, met name voor de groene transitie. Want voor alle duidelijkheid: onze oproep gaat nadrukkelijk niet over lager betaald werk, niet over tomatenplukkers en aspergestekers of wat dan ook.

 

Probleem van ons allemaal

Zoals ik al zei, de reacties waren niet van de lucht. Onze oproep werd in een krant afgedaan als een ‘klassieke werkgeversreflex om op deze manier snel een bak arbeidskrachten open te kunnen trekken’. En in lezersbrieven ging het erover dat ‘Nederland al vol is’, dat we nu al een woningtekort hebben en dat we de samenleving zo laten opdraaien voor de personeelsproblemen van bedrijven. Alsof het niet een probleem van ons allemaal is als we straks handen aan het bed tekort komen, geen mensen hebben om huizen te bouwen en de energietransitie vastloopt vanwege een gebrek aan monteurs.

 

Ik stel ook niet voor dat we ‘de deuren wagenwijd’ opengooien. Wij stellen gerícht migratiebeleid voor, gebaseerd op een goede visie en met een onafhankelijke commissie die vaststelt waar in onze economie en maatschappij de grootste problemen gaan ontstaan en welke vakkrachten we daar echt nodig hebben. Bij gericht migratiebeleid horen ook goede afspraken met partnerlanden over de verblijfsduur en terugkeer van mensen. En uiteraard moet huisvesting heel goed worden geregeld.

 

Serieus en rationeel

Maar allereerst stel ik voor om dit debat nu eens serieus en rationeel met elkaar te gaan voeren, zonder emotie, zonder alle vormen van migratie op één hoop te gooien en er steeds maar op te wijzen waarom het níet kan. Laten we met elkaar bezien hoe het wél werkt, zoals dat ook in andere Europese landen gebeurt. Want Nederland is bepaald niet het enige EU-land dat met die krapteproblemen kampt.

 

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer

arbeidsmigratie