Zó kunnen onze techkampioenen de wereldtop halen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-07-2024

Tennis, EK Voetbal, wielrennen en Olympische spelen: het kan niet op deze sportzomer. En dan melden zich ook nog eens tien Nederlandse ‘Tech Champions’ voor een gooi naar de wereldtop. Het gaat om tien scale-ups, bedrijven die klaar zijn om de volgende stap te zetten in hun groei. Zij zijn actief in onder meer kwantumcomputers, biotechnologie, chips en kunstmatige intelligentie (AI). De tien hebben zich verenigd om hun eigen zaak én de technologische innovatie in Nederland te dienen.

 

Boodschap voor nieuw kabinet

Ik vind dat een mooi initiatief. Ondernemers die zelf op de barricade gaan, in actie komen in plaats van af te wachten waar de politiek mee komt. Het is belangrijk dat zij zich laten horen bij het nieuwe kabinet. Zeker als dat besluit om te bezuinigen op onderzoek en innovatie, door bijvoorbeeld het schrappen van het Groeifonds.   

 

Stabiele omgeving nodig

Gelukkig zijn er via het Groeifonds al meerdere grote publiek-private onderzoeksprogramma’s gefinancierd die ook belangrijk zijn voor de scale-ups. Ook is er een Nationale Technologiestrategie gelanceerd die de verdienkracht van Nederland kan vergroten. Met het nieuwe kabinet uit de startblokken is het zaak om dit beleid door te zetten en uit te breiden. Innovaties in de deep tech waarmee deze scale-ups zich bezighouden, vergen namelijk een lange ontwikkeltijd. Meer een marathon dan een sprint. Dan ben je als bedrijf gebaat bij een stabiel overheidsbeleid voor de langere termijn. Alleen dan zijn bedrijven bereid om te investeren en risico’s te nemen.

 

Turbo erop

Tegelijkertijd hebben scale-ups snelheid nodig als zij klaar zijn om nieuwe producten en technieken op de markt te brengen. Want bedrijven in het buitenland zitten bepaald ook niet stil, net zo min als hun innovatie minnende overheden. De Nationale Technologiestrategie mag daarom niet verzanden in een bureaucratisch drijfzand. Dus: doorpakken en uitvoeren! De wereld wacht niet op ons.  

 

Reineke Timmermans

Strategisch beleidsadviseur innovatie en industriebeleid