Even kennismaken met… Anneloes Goossens

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-09-2020

In de rubriek ‘Even kennismaken met…’ leren we de beleidssecretarissen van VNO-NCW en MKB-Nederland beter kennen. Wie zijn ze en wat doen ze? Deze week: Anneloes Goossens van het team sociale zaken, strategie en coördinatie.

 

Hoelang werk je al in de Malietoren?

“Drie jaar. Hiervoor heb ik gewerkt bij het Verbond van Verzekeraars en bij DeltaLloyd. Ik heb algemene economie gestudeerd in Tilburg. Niet volslagen logisch dat ik in de sociale zekerheid terechtgekomen ben, ook weer niet heel raar. In beide vakgebieden probeer je prikkels in te bouwen om mensen tot gewenst gedrag te verleiden. Maar omdat mensen in de praktijk vaak niet rationeel zijn, doen economische en financiële prikkels niet altijd hun werk.”

 

Met welke lobby ben je nu bezig?

“De meeste werknemers die vanwege de coronamaatregelen in verplichte thuisquarantaine zitten, zijn niet ziek. Toch moeten bedrijven wel hun loon doorbetalen. Wij proberen daarvoor compensatie te regelen. Het argument dat dit niet nodig is omdat mensen thuis ook kunnen werken, gaat niet altijd op. De helft van de Nederlanders kán namelijk niet telewerken. Denk bijvoorbeeld aan kappers, hoveniers en winkelpersoneel. Voor die werkgevers betekent quarantaine dus productiviteitsverlies, waarvoor ze niet verzekerd zijn en waarop ze ook geen enkele invloed hebben. Ons lijkt het redelijk als het kabinet hiervoor een fonds beschikbaar stelt. Daarnaast zetten we in op sneller en beter testen, zodat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen. Ondanks hun financiële zorgen moeten bedrijven immers blijven functioneren en dan zijn die medewerkers hard nodig.

Op mijn bureau ligt ook het advies van de Stichting van de Arbeid over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Duidelijk is inmiddels dat er zo’n verzekering moet komen, maar de uitwerking daarvan is nog best ingewikkeld. Wie gaat de verzekering uitvoeren en hoe zorgen we voor voldoende keuzevrijheid voor zzp’ers?”

 

Heb je het naar je zin?

“Zeker, want ik zit hier in het hart van de discussie en krijg de kans om in allerlei dossiers over creatieve oplossingen na te denken. Het is leuk om voor ondernemers te werken. Dat zijn mensen die vooruit willen, die enthousiast en ambitieus zijn. Natuurlijk gaat het hen niet altijd snel genoeg in de Haagse werkelijkheid, maar over het algemeen komen we daar wel uit. Ze mogen ook best wat van ons vragen.

Alleen het thuiswerken vind ik niks. Je komt veel verder als je live met mensen praat. Even spontaan overleggen of gewoon een praatje is er ook niet bij. Ik ben daarom blij dat we nu weer af en toe naar kantoor kunnen. Vanmorgen stapte ik hier juichend de deur in.”