100.000 robots per jaar. En China wil ze allemaal hebben

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-07-2017

Terwijl in Europa nog vooral wordt gepráát over robotisering, is China in snel-tempo duizenden fabrieken aan het automatiseren. Mensen eruit, robots erin. En de Europese concurrentie heeft het nakijken.

 

‘Hoe minder werknemers, hoe beter’, pochte een fabriekseigenaar in Shanghai onlangs in een Amerikaanse krant. De man is zielsgelukkig met zijn donkere fabriek, die hij zo noemt omdat hij fors bespaart op zijn elektriciteitsrekening als hij het licht uit laat. Robots werken immers ook in het donker foutloos.

Drie jaar geleden had hij nog 3.500 arbeiders, nu nog minder dan de helft: 1.500. En daar blijft het niet bij. De komende jaren moet het aantal werknemers naar minder dan 800. ‘We hebben ze niet meer nodig.’ De robots hebben meer voordelen: ze zijn nooit ziek, zeuren niet om pauze of vakantie, kunnen 24/7 doorgaan, hoeven nooit naar de wc, en worden nooit zwanger.

 

Robots zeuren niet, zijn nooit ziek, willen niet op vakantie en zijn nooit zwanger

 

Strategisch plan Chinese overheid

China heeft de industriële robots helemaal ontdekt. De overheid wil in 2020 de productie ervan jaarlijks op 100.000 stuks hebben. En in twee jaar tijd is het aantal robotondernemingen al van 200 naar meer dan 500 gestegen. ‘China’s strategische plan om te werken naar een robot-toekomst wérkt’, concludeert de industriële nieuwswebsite Robot Report. Dat komt niet in de laatste plaats doordat er flink met overheidssteun wordt gestrooid. ‘Dat heeft geleid tot een boost in het gebruik – en ook het produceren van – robots in China.’

 

China robotgrootmacht?

China is Japan inmiddels al vier jaar gepasseerd als ‘s werelds grootste markt voor industriële robots. Vorig jaar werden er 90.000 nieuwe in gebruik genomen, ofwel eenderde van het wereldtotaal, blijkt uit gegevens van de International Federation of Robots. En het kan hard gaan in een land als China als de overheid een strategisch plan heeft, goedkoop krediet verstrekt en waar mensen – vanwege een gebrek aan vakbonden – heel eenvoudig vervangen worden door een machine.

 

Westerse bedrijven klagen: staatssteun zorgt voor oneerlijke concurrentie

 

Oneerlijke concurrentie

Voor de Aziatische grootmacht is het pure noodzaak. Het aantal arbeidskrachten is behoorlijk afgenomen de afgelopen jaren en die trend zet zich door. De een-kind-politiek, die China in 1979 invoerde, is de grootste oorzaak. De vergrijzing neemt enorm toe, waardoor werknemers ouder zijn. Ook zijn er steeds meer Chinezen die gaan studeren, waardoor de animo voor fabriekswerk afneemt. En dat heeft, mede, tot gevolg dat lonen flink zijn gestegen.

Europese en Amerikaanse Kamers van Koophandel hebben felle kritiek, omdat Chinese ondernemingen – zeker ook door de staatssteun – oneerlijke concurrenten worden van westerse bedrijven, die uit cruciale markten kunnen worden gestoten. Al zou dat volgens Peking zo’n vaart niet lopen. Maar of dat zo overtuigend is...

Marcel Vink
+31 70 3490 165