Bedrijfsleven heeft altijd behoefte aan gediplomeerde mbo'ers

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-09-2014
  • Geen sprake van verloren generatie
  • Mbo'er heeft even grote kans op baan als hbo'er
  • Nauwere samenwerking onderwijs/bedrijfsleven nodig

'Kinderen die geen hbo of mbo 4 niveau halen, kunnen zich maar beter voorbereiden op een leven zonder werk. Want mbo-banen op niveau 2 en 3 gaan voorgoed verdwijnen.' Hoogleraar Jouke van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen beweerde zelfs dat 'vijfhonderdduizend banen zouden verdwijnen en nooit meer terugkomen.' In de krant en op de televisie werd de laatste weken het spookbeeld van een 'verloren generatie' geschetst. Voor jongens en meisjes die nu op het vmbo en daarna op het mbo een vak leren.

In totaal hebben 1,1 miljoen mensen een mbo 2 of 3 diploma. En er is geen enkele aanwijzing dat de helft van al deze banen nu plotseling in rook op zal gaan. Ook de afgelopen vijftien jaar is dat – ondanks voorspellingen van eerdere onheilspredikers – niet gebeurd. Onderzoek onder schoolverlaters laat zelfs zien dat de kansen om een baan te vinden voor schoolverlaters van het mbo gemiddeld genomen even groot zijn aan die van het hbo. Gediplomeerde mbo'ers op alle niveaus zullen ook in de toekomst gewoon aan de slag kunnen in bijvoorbeeld de bouwtechnische sector, de detailhandel en de horeca.

Natuurlijk is het een feit dat de arbeidsmarkt ook voor mbo-functies razendsnel verandert. De bouw automatiseert, in garagebedrijven verschuift het accent van verkoop naar onderhoud en reparatie. Kelners en serveersters worden meer gastheer en gastvrouw en medewerkers in zorg en welzijn moeten intensiever met elkaar samenwerken. De inhoud van de opleidingen moet daarom mee veranderen en dat gaat het best als onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken. Want het bedrijfsleven kan echt niet zonder vakmensen.

Dit artikel komt uit de print Forum