Deze fintech apps komen nu eens niet uit de VS

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-10-2018

Zeg je fintech, dan denk je aan een bedrijf als Adyen, Mollie of aan apps als Tikkie. Maar Nederland kent veel meer slimme fintech apps en bedrijven. Daarmee wordt de financiële wereld zoals we die kennen flink op zijn kop gezet. En... we veroveren de wereld er ook nog mee.  

 

Paniek! Je bent je mobiel vergeten. Natuurlijk ga je meteen terug naar huis om hem op te halen. Want je belt en appt er niet alleen mee. Je regelt ook alle financiële zaken met dit apparaat. En dat allemaal dankzij fintech apps waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat ze van Nederlandse bodem komen.

 

Nederland heeft een goed fintech klimaat

Nederland kent zo’n 430 fintechbedrijven, die zich allemaal richten op producten en diensten die traditioneel gesproken door financiële instellingen worden geleverd. Bankieren, verzekeren en beleggen as we know it is door nieuwe technologie behoorlijk veranderd. De fintechsector groeit snel in Nederland. ‘Dat is vooral te danken aan de infrastructuur in Nederland, de internationale focus, de aanwezigheid van peers en taalvaardigheid van de inwoners’ zo is in een PricewaterhouseCoopers-rapport te lezen. Ook de gunstige regelgeving in Nederland werkt mee. Zo krijgen startende fintechbedrijven steun van het kabinet met de invoering van een bankvergunning in lichtere vorm. De nieuwe (Europese) wetgeving PSD2, maakt de weg vrij voor nieuwe businessmodellen omtrent online betalingsverkeer.

 

Amerika klinkt misschien sexy, maar in Nederland komt innovatie beter van de grond

 

Dé stad waarin fintechbedrijven perfect gedijen, is Amsterdam. 'Geef mij Europa maar, en Amsterdam’, aldus Adyen-oprichter Pieter Does. ‘In Amerika zijn ze heel goed in de perfecte voorkant bouwen. Het ziet er allemaal geweldig uit, maar in Nederland werkt het systeem beter. De niet-sexy kant van innovatie komt hier beter van de grond.’

 

Fintech? Waar gaat dat over?! Nou hierover dus

 

Traditionele banken vechten terug

De jonge fintechbedrijven stoken de boel flink op, vooral in de traditionele bankensector.  Maar de banken geven zich niet makkelijk gewonnen. ‘De technologische ontwikkelingen en veranderingen in consumentengedrag bieden vooral kansen voor een verbeterde, meer relevante dienstverlening voor klanten, zowel in de retail markt als in de zakelijke markt’, zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Banken die het meest van deze kansen weten te profiteren, zullen in staat zijn een essentiële rol te spelen in het nieuwe financieringslandschap. Fintech bedrijven zoeken steeds vaker de samenwerking met grotere financiële instellingen, en omgekeerd.’ aldus de NVB-voorzitter.

 

Het artikel gaat na de illustratie verder 

Foto: EyeAm Mobile/HH, beeldbewerking: Link Design

Investeringen in fintech pieken

Aangezien veel fintech bedrijven startups zijn, is het lastig een omzet te geven van de gehele Nederlandse fintech sector. In elk geval zijn de Europese investeringen in fintech aan het pieken. In de eerste helft van 2018 werd maar liefst 26 miljard dollar in Europese fintechbedrijven gestoken. Wereldwijd gaat het zelfs om 58 miljard dollar. Fintechkoploper is Londen – yes, ondanks de Brexit. De financiële vernieuwers in de Britse hoofdstad zijn samen goed voor bijna 7 miljard pond per jaar. Maar ook Duitsland en de Verenigde Staten zijn aantrekkelijke vestigingslanden voor fintechstartups. Toch hoeft Nederland niet te treuren. De diensten van Adyen, Mollie en Bunq zijn een grote hit in het buitenland. Bovendien spant Amsterdam zich flink in om straks de koploperspositie van Londen over te nemen. Vanwege het goede startupklimaat en met meer dan 300 fintechbedrijven binnen de stadsgrenzen noemt Amsterdam zichzelf al de fintech hoofdstad van de wereld. En wie weet. Zo gek is dat helemaal niet.

Meer weten over deze financiële vernieuwers? Kijk dan ook eens op hun website: Peaks, Tikkie van ABN AMRO, BUX, Five Degrees, Bitonic, Sparkholder, Bunq, AdviceRobo, SurePay, Spotcap Nederland en Quantoz.

Voor we het vergeten... Het overzicht in de infographic is niet compleet - er zijn veel meer Nederlandse fintechbedrijven. Vaak leveren diegenen die wel staan vermeld meer dan één product. Zo is Bitonic een handelshuis voor bitcoins, maar de startup geeft ook trainingen over blockchaintechnologie. Quantoz maakt met Quasar microbetalingen mogelijk, maar het bedrijf levert ook software waarmee je als ondernemer transacties kunt doen in cryptocurrency (zoals bitcoins). Verder slaan startups en grote ondernemingen vaak de handen ineen. SurePay bijvoorbeeld is onderdeel van de Rabobank. Sparkholder werkt samen met onder meer Exact en de Rabobank. KPMG nam deze maand een minderheidsbelang in AdviceRobo. ABN AMRO kent 'eigen' startups zoals Franx, een digitaal platform voor internationale betalingen. ING kwam vorig jaar met een eigen investeringsfonds voor fintech-ondernemers.

Het Forum-artikel 'Financiële sector innoveert, nu de regelgeving nog' vind je misschien ook interessant.

 

Sang-Ah Yoo
freelance redacteur Forum
+31 70 3490 165