LWV: Numerus Nixus!

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-11-2014

Enige weken geleden stond op de voorpagina van het: 'Hogescholen beperken instroom technische studies'. Er zijn namelijk capaciteitsproblemen bij bepaalde studierichtingen; de hogescholen kunnen het grote aantal nieuwe aanmeldingen niet aan. Ik vind dat onbegrijpelijk. Het hele land is al jaren bezig om meer jongeren te laten kiezen voor een opleiding in de techniek. Vele miljoenen euro's zijn hierin geïnvesteerd en nu het eindelijk zover is, zegt een aantal hogescholen: 'We hebben onvoldoende capaciteit en voeren daarom een numerus fixus in.' En dit terwijl we in Zuidoost-Nederland technisch opgeleide hbo'ers tekort gaan komen! We hebben daarom meteen, in samenwerking met Zuyd Hogeschool, de studenten opgeroepen om in Limburg techniek te komen studeren. Want in Limburg hebben we dat capaciteitsprobleem gelukkig niet. Hier wordt, samen met het bedrijfsleven, een aantal topopleidingen aangeboden.

Afgelopen jaren hebben overheid en bedrijfsleven flink geïnvesteerd in . Die centra kunnen daardoor nu een bijdrage leveren aan de oplossing van het capaciteitstekort. We willen meer studenten in de techniek opleiden, juist omdat de vele technische bedrijven in Limburg en Brainport daar behoefte aan hebben. En niet alleen op het gebied van chemie, maar ook in de richting van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ict. Het is niet voor niks dat het Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) op de Chemelot Campus te Sittard-Geleen is opgericht. Studenten kunnen daar tijdens hun derde en vierde jaar onderzoeks- en praktijkopdrachten uitvoeren in samenwerking met en voor het bedrijfsleven. Hierdoor kunnen we de laboratoriumcapaciteit verdelen, kennis en innovatie delen en studenten als gelijk een gericht netwerk bieden dat goed van pas komt tijdens hun toekomstige carrière in Limburg. Ook na hun studie zijn deze studenten van harte welkom in een regio die zich toelegt op chemie&materialen, life science en health.

Natuurlijk is ons appèl specifiek gericht op Limburg. Maar het zou eigenlijk voor heel Nederland zo moeten zijn dat de opleidingsinstituten techniekstudenten met open armen ontvangen. Ik pleit daarom voor het invoeren van een : geen numerus fixus voor technische studies en een warm welkom voor techniekstudenten. We kunnen ons niet permitteren de oogst nu niet binnen te halen!

Jan Zuidam, voorzitter LWV

Lees meer over
Dit artikel komt uit de print Forum