Nederland blijft achter als het gaat om vestigingsklimaat

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-01-2016

De totale belastingdruk daalt, het aantal belastingen neemt af én het kost burgers en bedrijven steeds minder tijd om aan de fiscale verplichtingen te voldoen. In Nederland? Nee, wereldwijd. Daar is de afgelopen tien jaar een hoop vooruitgang geboekt, zo valt op te maken uit het rapport ‘Paying Taxes 2016’ van accountantsorganisatie PwC en de Wereldbank.

Het is goed nieuws te noemen voor de wereld maar minder voor Nederland. Nederland blijft namelijk achter bij deze ontwikkeling. Het gevolg is dat van de voorsprong die ons land jarenlang had als het gaat om een goed fiscaal vestigingsklimaat weer een stukje minder over blijft. Op de lijst die een indicatie geeft van de belastingdruk waar ondernemers in 189 landen mee te maken krijgen, is Nederland dit jaar gedaald van plek 23 naar 26. In de Europese top tien komt Nederland op de negende plaats. Oorzaak is een verdere stijging van de totale belastingdruk naar 41 procent, tegen 39 procent in 2015.

Is dat erg? Ja, dat is zeker erg voor een land als Nederland met een middelgrote open economie en relatief veel multinationals. Een concurrerend fiscaal vestigingsklimaat is een belangrijke factor voor economische ontwikkeling. We kunnen daarom niet de ogen sluiten voor het slinken van onze voorsprong. Ook in Nederland zijn nog voldoende mogelijkheden om het fiscale klimaat te verbeteren. Het verschil tussen de loonkosten van ondernemers en het netto-besteedbaar inkomen van de werknemer (de wig) moet verder worden verkleind, de belastingdruk op winstinkomen moet naar beneden en de dividendbelasting kan worden afgeschaft. Zo blijven we ook de komende tien jaar aantrekkelijk als vestigingsplaats voor ondernemingen die zorgen voor veel werkgelegenheid.