Zzp'ers zijn geen probleem

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-05-2015
  • Gelekt: Kabinetsvoorstel verplichte verzekering zzp'ers
  • Verbeteringen zijn misschien mogelijk, maar per onderwerp
  • Zzp'ers moeten ondernemers met keuzevrijheid blijven

Premier Rutte staat er om bekend dat hij geen lekken accepteert. Een minister die lekt voordat iets in het kabinetsberaad wordt besproken, ziet 'zijn' onderwerp van de agenda geschrapt. Die strategie werkt behoorlijk goed. Maar dagblad De Telegraaf wist vorige week te melden dat het kabinet 'voorsorteert' op een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid en ziekte voor werknemers én zzp'ers. Dat kan een moeilijk punt opleveren, als het klopt, want zzp'ers zouden onnodig duur kunnen worden.

Zzp'ers, zelfstandigen zonder personeel, zijn een heel gemêleerde groep ondernemers die werken voor eigen rekening. Net als zelfstandigen mét personeel kunnen ze kiezen hoe zij hun risico voor werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid afdekken. Of niet. Daar zijn misschien verbeteringen mogelijk en het beste is om dáár met de belanghebbenden oplossingen voor te vinden. Maar dat is toch wat anders dan ze in regelgeving op één hoop te vegen en ze te beschouwen als 'werknemers zonder baas'.

De insteek 'zzp'ers hébben misschien een probleem', hoort ook niet geframed te worden als 'zzp'ers zíjn een probleem'. Het moet niet de bedoeling zijn om zelfstandigen zo veel verplichte regelingen toe te schuiven dat zij zich uit de markt prijzen. Want er wordt wel eens vergeten dat de meeste zzp'ers bewust zelfstandig zijn geworden. Ze willen zelf kiezen wat voor werk ze doen, met wie, hoe ze hun werk indelen en hoe ze zich wel of niet verzekeren.

Het is nu afwachten waar het kabinet werkelijk mee komt.

Lees ook: Denis Maessen: 'Houd op met de betutteling van zzp'ers' uit het Forum-nummer van 11 maart 2015.

Dit artikel komt uit de print Forum