De MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact

Wij gaan vernieuwen. In 2023/2024 géén landelijke ondernemerspeiling MKB-vriendelijkste gemeente.
Lees meer over ons aanbod voor een ondernemerspeiling 2024 in de eigen gemeente.

Doorontwikkeling MKB-vriendelijkste gemeente

 

Sinds 2008 organiseert MKB-Nederland de verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Samen met onderzoeksbureau Lexnova onderzoeken we elke twee jaar het ondernemersklimaat in alle gemeenten van Nederland. Hiervoor vragen we ruim 20.000 ondernemers naar hun ervaring met, en waardering van, de gemeentelijke dienstverlening. Dit onderzoek biedt gemeentebestuurders veel inzicht en is al jaren een prikkel voor nieuw beleid of initiatieven om het lokale ondernemersklimaat te stimuleren.

 

2023/2024 gebruiken wij om de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente te vernieuwen en de vorm en inhoud van de ondernemerspeiling door te ontwikkelen. We werken bovendien toe naar een 'Platform MKB-vriendelijke gemeente' met meer tussentijdse peilingen, inzichten en concrete tools voor ondernemers(organisaties) en gemeenten.

 

Aanbod Lexnova: in 2024 een ondernemerspeiling in de eigen gemeente
Diverse gemeenten hebben te kennen gegeven een ondernemerspeiling te willen doen in de eigen gemeente omdat dit waardevolle inzichten biedt. Onderzoeksbureau Lexnova heeft hiervoor een speciaal aanbod. Meer informatie en aanmelden kan via deze link.
Let op: deze peiling maakt geen deel uit van de landelijke ondernemerspeiling MKB-vriendelijkste gemeente.

 

Denk met ons mee & blijf op de hoogte
Om de verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente te optimaliseren en een goed platform neer te kunnen zetten zijn we benieuwd naar jouw behoefte en ervaring. We gaan graag met je in gesprek. Geïnteresseerden houden we bovendien periodiek op de hoogte van de ontwikkelingen. Meld je aan via onderstaand formulier. 

 

 

 

 

Achtergrond: verkiezingen MKB-vriendelijkste gemeente tussen 2013 en 2021

De verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova. In 2020-2021 heeft MKB-Nederland voor de zesde keer deze tweejaarlijkse prijs georganiseerd. Het onderzoek dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Ondernemers uit alle gemeenten in Nederland worden geënquêteerd, zodat een landelijke en regionale ranglijst kan worden samengesteld. Omdat MKB-Nederland en positieve manier een ondernemersvriendelijk beleid wil bereiken, publiceerden wij uitsluitend de landelijke top-100 en per provincie de top-3. Er wordt getoetst op de onderstaande vier pijlers:

  1. Tevredenheid van de ondernemers over de eigen gemeente
  2. Het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente
  3. Communicatie en beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf
  4. Gevoelswaarde lokale lasten.

 

Uitslagen eerdere jaren:

Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2020-2021

Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2018-2019

Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2016-2017

Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2013-2014