Europees Parlement wil uitbreiding verplichting Europese oplader

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-02-2022

In September 2020 kwam de Europese Commissie met een voorstel om een gemeenschappelijke oplader standaard te maken voor mobiele telefoons- in plaats van alle verschillende opladers die er nu bestaan. Vanuit het Europees Parlement kwam tijdens de eerste behandeling van het voorstel de duidelijke wens om het toepassingsbereik uit te breiden. De Europese Commissie wil echter op praktische gronden aan het eigen voorstel vast houden.

 

De oproep om in Europa een gemeenschappelijke oplader te gebruiken komt al uit 2009. Toen is echter besloten om het aan de markt te laten en bedrijven op te roepen er gezamenlijk uit te komen. Hierdoor is het aantal opladers in 10 jaar teruggebracht van meer dan dertig naar 3. Maar het lukte bedrijven niet om consensus te vinden over welke van deze drie als enige moet overblijven. Daarom wil de Europese Commissie nu ingrijpen en de USB-C oplader als standaard aanmerken.

 

Dit voorstel kan op brede steun rekenen vanuit alle grote partijen in het Europese Parlement. De leden van de IMCO-commissie willen de reikwijdte zelfs uitbreiden: ook draadloze opladers, laptops, smartwatches en andere elektronische apparaten zouden onder het voorstel moeten vallen. Het huidige voorstel van de Europese Commissie noemt specifiek mobiele telefoons, draagbare luidsprekers, draagbare videogameconsoles, digitale camera's, headsets en tablets. Het EP vreest met name dat nieuwe producten daardoor al snel buiten de scope zullen vallen. Zij willen daarom dat er ongeacht het apparaat een gemeenschappelijke standaard voor een oplader komt.

 

Het doel van de gemeenschappelijke oplader is om elektronisch afval drastisch te verminderen. Het Europees Parlement denkt met deze uitbreiding afvalvermindering ook voor de toekomst beter te kunnen garanderen. Dan hoeft er niet voor elk nieuw elektronisch apparaat een nieuwe oplader aangeschaft te worden.

 

De Europese Commissie heeft praktische bezwaren. Apparaten die een hoger vermogen nodig hebben, kunnen niet dezelfde oplader gebruiken. De EC wil wel de lijst van producten bijwerken zodra nieuwe apparaten met vergelijkbare laadkarakteristieken op de markt komen. Draadloze opladers zitten volgens de Commissie nog in een te vroeg stadium- waarbij vooralsnog geen grote markfragmentatie is- om nu al binnen de scope te vallen.

 

Het Europees Parlement buigt zich momenteel over het voorstel en zal naar verwachting in April in IMCO over de Parlementspositie stemmen.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.