Herziening van de Uniebegroting en “Nieuwe Eigen Middelen”, wetgeving en ontwerpideeën voor de digitale euro en aanpassingen voor het Stabiliteits- en Groeipact

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-10-2022

De Commissie is van plan aardig wat fundamentele (niet-)wetgevende initiatieven op het financieel-economische vlak te ontplooien in het laatste jaar voor de Europese verkiezingen.

 

De Commissie rept immers over een evaluatie, en impliciet herziening, van de Uniebegroting (Q2 2023) waarbij een pakket van nieuwe eigen middelen, lees Europese belastingen, in het verschiet ligt (Q3 2023). De directe aanleidingen zijn de wensen om met de herziening van de huidige Uniebegroting 1) alvast te beginnen met de afbetaling van de schulden die zijn aangegaan voor het Europees herstelplan; 2) een Sociaal Klimaatfonds te financieren; 3) een Europees Soevereiniteitsfonds (gericht op de industrie) te financieren.

 

Het blijft echter mysterieus wat het pakket van nieuwe eigen middelen behelst. In een eerder stadium is voorgesteld om nationaal geïnde groene heffingen zoals het Emissions Trading System (ETS) en Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) af te romen. Om het ingewikkeld te maken: de Commissie zegt nu dat het deze ‘nieuwe eigen middelen’ wil baseren op een nieuwe set belastingregels voor zakendoen in Europa, genaamd Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT). BEFIT is de spirituele opvolger van de Common Consolidated Corporate Taks Base (CCCTB), een idee om de winsten van grote bedrijven over de lidstaten te herverdelen a.d.h.v. een verdeelsleutel. Het verband tussen enerzijds een pakket van nieuwe belastingen voor de Uniebegroting en anderzijds een nieuwe set aan belastingregels voor zakendoen laat zich vooralsnog gissen.

 

Naast plannen over Europese middelen, komt de Commissie met aanpassingen voor het Stabiliteits- en Groeipact (Q1 2023). Dit najaar worden al de eerste concrete ideeën verwacht waarbij iedereen halsreikend uitkijkt naar of wij op het Europees continent een fundamenteel ander begrotingsbeleid krijgen. Tot slot komt de Commissie ook met wetgeving – en misschien zelfs een paar ontwerpideeën – om een digitale euro (Q2 2023) mogelijk te maken. Deze wetgeving heeft de Europese Centrale Bank nodig indien deze zou besluiten om naast briefpapier en euromunten, ook digitale euro’s uit te geven.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.