Politiek akkoord over EU-begroting, maar Polen en Hongarije gebruiken veto

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-11-2020

Er is vorige week een akkoord bereikt over zowel het Meerjarig Financieel Kader (1074 mrd.) als het EU-herstelfonds (750 mrd.) door de onderhandelaars van de Raad en het Europees Parlement. In totaal gaat het dus om een pakket van 1,8 biljoen euro. De gelden moeten bijdragen aan de wederopbouw van een duurzaam, digitaal en veerkrachtiger Europa. Hongarije en Polen hebben echter hun veto over het pakket uitgesproken.

 

Extra miljarden

Het akkoord van de Raad en het Parlement voorziet in het toevoegen van 15 miljard euro extra aan enkele belangrijke financieringsprogramma’s. Een extra vier miljard euro gaat naar het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. De overige extra gelden gaan met name naar onderwijs en gezondheidsfondsen.

 

Een nieuw mechanisme en eigen middelen

Naast extra financiering zijn er ook afspraken gemaakt over een mechanisme om de uitgave van de EU-gelden te koppelen aan het respecteren van de rechtsstaat in de lidstaten. Nu er een politiek akkoord is, begint ook het proces waarin nationale parlementen akkoord moeten gaan met nieuwe eigen middelen. De Commissie zal vervolgens volgend jaar met voorstellen komen voor die eigen middelen, zoals een heffing op niet-recyclebaar plastic, een koolstofgrensheffing en een heffing op digitale diensten.

 

Rechtsstaatmechanisme stuit Hongarije en Polen tegen de borst

Gisteren werd bekend dat Hongarije en Polen het akkoord niet steunen. Vandaag overleggen de lidstaten over compromismogelijkheden. Daarnaast vindt donderdag ook een EU-top plaats. Die zou oorspronkelijk over de coronacrisis gaan, maar waarschijnlijk zal dit onderwerp nu ook op de agenda staan.

 

Het is zaak dat de EU snel uit deze impasse komt. VNO-NCW en MKB-Nederland zullen blijven uitdragen dat het bedrijfsleven de EU-gelden hard nodig heeft. Met het totale pakket kunnen ondernemers vooruit en is er perspectief voor na de crisis.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.