‘Alles op alles zetten om nieuwe lockdowns te voorkomen’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-11-2021

‘Haal de corona-booster prik versneld naar voren in de tijd, schaf versneld COVID-medicatie aan en voer een gericht doelgroepenbeleid om de vaccinatiegraad te verhogen. Samen met het naleven van de basisregels moet dat corona-lockdowns en andere beperkende maatregelen voor burgers en bedrijven voorkomen.’ Daartoe roepen MKB-Nederland en VNO-NCW het kabinet op, vooruitlopend op de persconferentie van aanstaande vrijdag.

 

Steeds achter feiten aan

‘Keer op keer lopen we achter de feiten aan. Steeds zijn dezelfde sectoren als de horeca, evenementen, de reisbranche en de winkels hier de dupe van. Vorig jaar waren we eerst te laat met testen, daarna met vaccineren en nu weer met de aanschaf van COVID-medicatie en de boosterprik. Laten we als Nederland nu de vlucht naar voren nemen in plaats van de put weer dempen als het kalf al verdronken is’, zeggen de ondernemersorganisaties.

 

Gericht doelgroepenbeleid 

Het kabinet voert de druk op mensen op om zich te laten vaccineren. Zo dreigt nu zelfs het coronatoegangsbewijs te worden ingevoerd in niet-essentiële winkels. ‘Dit werkt niet, is niet te handhaven in tijden van personeelskrapte en dus ook niet effectief.’ De retail zelf heeft hiervoor bovendien betere alternatieven aangedragen. Het is volgens de ondernemersorganisaties beter om doelgroepen beter te informeren over het vaccin, en met gericht doelgroepenbeleid de vaccinatiegraad op specifieke plekken echt te verhogen. Zij dragen hier graag aan bij. Ook een hogere vergoeding voor huisartsen bij een prik blijkt te werken. In andere landen zijn daar goede ervaringen mee opgedaan. 

 

Boosterprik en medicatie versnellen

MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten verder voor het versnellen van het traject rond het geven van een derde (booster)prik. ‘Net als eerder met bron- en contactonderzoek, testen en vaccineren lopen we nu voor de derde keer in anderhalf jaar achter de feiten aan, terwijl andere landen hiermee al veel verder zijn. Ook het versneld aanschaffen van nieuwe COVID-medicaties die spoedig toegelaten worden op de Europese markt is essentieel om de druk op de ziekenhuizen te beperken en nieuwe lockdowns en beperkende maatregelen te voorkomen.

 

Basisregels naleven

Vorige week startten de ondernemersorganisaties al een campagne om te zorgen dat de basisregels weer beter worden nageleefd in bijvoorbeeld winkels en de publieke ruimte. ‘Dat is met het gericht verhogen van de vaccinatiegraad, de boosterprik en de nieuwe medicatie het enige dat we kunnen doen om het aantal besmettingen terug te dringen en nieuwe beperkende maatregelen -die niemand in Nederland nog ziet zitten  - af te wenden.’ 

 

Ver buiten ondernemersrisico  

Als het kabinet aanstaande vrijdag onverhoopt toch nieuwe beperkingen afkondigt voor ondernemers kan dit volgens MKB-Nederland en VNO-NCW niet zonder compensatie. Nu al merken ondernemers de gevolgen van allerlei afzeggingen en toegenomen onzekerheid bij klanten. ‘Nieuwe lockdowns en andere beperkingen gaan het normale ondernemersrisico ver te boven. Veel ondernemers worden de komende jaren nog achtervolgd door belasting- en andere schulden, en maken hierdoor nauwelijks winst. Maatregelen raken ook steeds dezelfde groepen ondernemers. Bij nieuwe beperkingen is daarom een vorm van omzetsteun nodig, zoals ook allerlei economische instituties hebben geadviseerd. Wij voeren hierover het gesprek met het kabinet.’