Goede plannen Tweede Kamer voor het meedoen vanaf dag één

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-06-2023

Er zijn in Nederland nog veel mensen die niet werken en dat wel willen en kunnen. Daar wordt via o.a. de Banenafspraak en andere maatregelen hard aan gewerkt. Tegelijkertijd blijven er ondanks deze inspanningen veel banen liggen en is sprake van grote krapte. ‘In dat kader is het een goede zaak dat er in de Tweede Kamer nu een plan ligt om ook meer asielzoekers aan het werk te helpen’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Volgens de ondernemersorganisaties sluit het nieuwe plan ook naadloos aan bij een recente uitspraak van de rechter die meer uren werken voor asielzoekers mogelijk maakt.  

 

Na één maand aan de slag

Komende maandag (5 juni) spreekt de Tweede Kamer over dit onderwerp en de bijbehorende initiatiefnota van Kamerlid Anne-Marijke Podt (‘Meedoen vanaf dag één’). Het voorstel is om asielzoekers toe te staan om na 1 maand verblijf in Nederland aan het werk te gaan. En daarnaast om het aantal weken dat een asielzoeker per jaar dan mag werken te vergroten van 24 naar 46 weken.

 

Met de Oekraïners gezien hoe goed dit werkt

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn voorstander van de nieuwe plannen. ‘Gegeven de krapte op de arbeidsmarkt gaat dat niet ten koste van andere mensen die aan het werk willen. Daarnaast hebben we met de toestroom van Oekraïners gezien hoe goed zoiets kan werken. Door hun aparte status mochten zij ook direct aan het werk. Een grote groep van hen heeft in korte tijd werk gevonden, met positief resultaat voor henzelf als ook voor de werkgevers en de samenleving, doordat mensen eerder de taal leren bijvoorbeeld en een netwerk opbouwen’, aldus de ondernemersorganisatie.

 

Achtergronden

Asielzoekers mogen nu de eerste 6 maanden dat ze in Nederland zijn nog niet aan het werk. En na die 6 maanden mogen ze niet meer dan 24 weken per jaar werken. Dat is frustrerend voor veel mensen. Daarnaast is het een gemiste kans om een start te maken met hun integratie en een bijdrage aan de samenleving.