'Leerwerkbedrijven, blijf investeren in de vakmensen van morgen'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-09-2020

Kom met creatieve oplossingen om ook in deze moeilijke tijd toch stage- en leerwerkplekken aan te kunnen blijven bieden. Die gezamenlijke oproep aan bedrijven en mbo-scholen doen minister Ingrid van Engelshoven (OCW) en voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland donderdag bij de nationale opening van het mbo-jaar in Zwolle. Als gevolg van de crisis hebben steeds meer jongeren moeite om het praktijkdeel van hun opleiding in een bedrijf of instelling te kunnen invullen. Zo was er in juli al een tekort van 21.000 stageplaatsen.

 

Goed opgeleide vakmensen

Veel ondernemers hebben nu iets anders aan hun hoofd met de coronacrisis, erkent Vonhof. 'Maar dat geldt niet voor alle erkende leerbedrijven. Daarom doen we een dringend beroep op hen: waar mogelijk, bied die stage- en leerwerkplekken aan. Het is niet alleen ontzettend belangrijk voor de jongeren om wie het nu gaat, maar vooral ook voor de bedrijven en branches zélf. Voor deze crisis was er in diverse sectoren al een tekort aan goed opgeleide vakmensen. Die kant gaan we straks anders weer op, met alle gevolgen van dien.'

 

Creatieve oplossingen

Om dat te voorkomen, is het volgens Vonhof nodig dat scholen, samen met collega-scholen en werkgevers in de regio, zoeken naar creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld door stages over het studiejaar te spreiden, of het plaatsen van twee studenten op één stageplek. Een oplossing kan ook zijn dat de stage wordt ingevuld in een andere branche, waar de student wel hetzelfde leert. Een student die geen plek kan vinden bij een logistiek bedrijf, kan wellicht wel aan de slag bij de afdeling goederenafhandeling van een groot ziekenhuis. En studenten die hun stage verliezen in de detailhandel, kunnen mogelijk tijdelijk terecht bij tuincentra en bouwmarkten.

 

Subsidieregeling praktijkleren

Volgens Vonhof is dit het moment om de subsidieregeling praktijkleren te verhogen voor bedrijven. Het opleiden van een student is namelijk duur voor ondernemers, terwijl de hele maatschappij daarvan profiteert. Hoe dat precies werkt, zie je hier.