'Maak testen voor toegang snel wettelijk mogelijk'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-04-2021

Het is zowel voor ondernemers als de samenleving van groot belang dat testen voor toegang snel wettelijk mogelijk wordt. Dat schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag debatteert over de Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19.

 

Testen voor toegang nog geruime tijd noodzakelijk 

De ontwikkeling van het vaccineren maar ook van het virus zelf zijn namelijk onzeker, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW in de brief. Voor ondernemers is het belangrijk dat het instrument van toegangstesten beschikbaar is om hun zaak eerder of op grotere schaal weer te kunnen openen dan op grond van het epidemiologisch beeld mogelijk zou zijn. Zeker voor een sector als de evenementenbranche is de verwachting dat testen voor toegang nog geruime tijd noodzakelijk zal zijn om überhaupt iets te kunnen ondernemen. Met testen worden bovendien besmette mensen eruit gepikt die zich anders niet zouden laten testen. Zo draagt het dus bij aan het indammen van het virus.

 

Voorkom nieuwe lockdowns

De organisaties wijzen erop dat het ook met het oog op de toekomst verstandig is om wetgeving (en infrastructuur) hiervoor paraat te hebben. Bij mogelijke mutaties van het virus die aan het vaccin ontsnappen, zijn dan minder strikte lockdowns nodig, met dus ook minder maatschappelijke schade.

 

Testen gratis

MKB-Nederland en VNO-NCW bepleiten verder om testen voor toegang ook na 1 juli gratis te houden. Dit soort testen dient een breed maatschappelijk belang. En zolang niet iedereen in Nederland tenminste de kans heeft gehad zich te laten vaccineren (ook gratis!), is het niet eerlijk om de rekening van testen bij consument of ondernemer neer te leggen, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Meer weten? 

Zie bijgevoegde brief.