Nederlands mkb steekt ruim € 1 miljard per jaar in lokale maatschappelijke organisaties

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-11-2016

Het midden- en kleinbedrijf  is van onmisbaar belang voor lokale sportverenigingen, culturele instellingen en andere maatschappelijke organisaties. Bedrijven tot 100 medewerkers steunen deze clubs met een jaarlijks bedrag van ruim 1 miljard euro. Dat is meer dan het bedrag dat de rijksoverheid jaarlijks in sport en cultuur steekt. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van MKB-Nederland, dat in het kader van de Dag van de Ondernemer is uitgevoerd.

 

Bijna 70 procent van de kleine en middelgrote bedrijven (van 1 tot 100 werknemers) levert jaarlijks een bijdrage aan maatschappelijke organisaties op lokaal niveau, zoals de plaatselijke voetbalvereniging, de dierenambulance of een culturele instelling, zo laat het onderzoek van Panteia zien. Bijna 54 procent steunt maatschappelijke activiteiten in de regio, zoals culturele evenementen en festivals, sportevenementen en activiteiten van scholen. Gemiddeld trekken deze ondernemers hiervoor een bedrag van 4.788 euro per jaar uit. Dat komt neer op een totaalbedrag van ruim 1 miljard euro per jaar. Ter vergelijking: de rijksoverheid geeft jaarlijks € 126 miljoen uit aan sport en € 802 miljoen aan cultuur, opgeteld € 928 miljoen.

 

Betrokkenheid
“Je kunt dus gerust stellen dat mkb-ondernemers in hoge mate dit soort lokale organisaties in de benen houden”, zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. “Het mkb is dus niet alleen de steunpilaar van onze economie en werkgelegenheid, maar levert ook een gigantische maatschappelijke bijdrage. En dit is dan alleen nog maar op lokaal en regionaal niveau.”
Populairste bestemming voor de sponsor- of donateursgelden van mkb-ondernemers is de lokale sportclub; 78,8 procent geeft aan dit soort verenigingen te steunen. Culturele instellingen staan met 47,9 procent op de tweede plek.
Op de vraag waarom zij lokale organisaties en activiteiten ondersteunen, is betrokkenheid het meest genoemde antwoord; betrokkenheid bij hun omgeving, de lokale bevolking en uit sociaal/maatschappelijke oogpunt in het algemeen.

 

Dag van de Ondernemer
Het onderzoek van Panteia is gehouden in opdracht van MKB-Nederland in het kader van de Dag van de Ondernemer, die vandaag voor het eerst in Nederland wordt gehouden. De Dag is een initiatief van MKB-Nederland, bedoeld om het ondernemerschap te vieren en ondernemers te bedanken voor hun durf en inzet. Ondernemers zijn immers van ongekende waarde voor onze economie, werkgelegenheid en, zoals dit onderzoek bevestigt, voor de maatschappij. Zij verdienen het om op een ‘eigen’ dag in het zonnetje te worden gezet. Dat is vanaf dit jaar elke derde vrijdag in november.

Landelijke politici, gemeenten en brancheorganisaties hebben in grote getalen gehoor gegeven aan de oproep van MKB-Nederland om ondernemers vandaag op enige wijze te bedanken. Op ruim honderd locaties door het land vinden vandaag bedrijfsbezoeken en tal van andere activiteiten en acties voor ondernemers plaats. Zie www.dagvandeondernemer.nl