Ondernemers zeer tevreden met steun ambassades in coronajaar

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-02-2021

Nederlandse ondernemers zijn zeer tevreden over de ondersteuning die zij in het buitenland krijgen van ambassades en consulaten. Ze beoordelen de dienstverlening in het coronajaar 2020 met een 9,2. Dit blijkt uit een enquête van MKB-Nederland, VNO-NCW en evofenedex onder exporteurs. De daaraan verbonden Ambassadeprijs is vandaag virtueel uitgereikt en ging naar de ambassades in Kuala Lumpur (kleine post) en in Riyadh (grote post).  

 

Persoonlijke inzet ambassades

Om de twee jaar houden de ondernemersverenigingen MKB-Nederland, VNO-NCW en evofenedex een enquête onder exporteurs met de vraag door welke ambassade of buitenlandse handelspost ze het afgelopen jaar het beste geholpen zijn. De handelsposten helpen ondernemers onder andere met informatie over wet- en regelgeving en procedures, het leggen van contacten met het lokale netwerk, marktinformatie en marktkansen en visa-aanvragen. Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers vooral de persoonlijke inzet, proactieve aanpak en directe hulp waarderen van de diplomatieke posten. 

 

Posten onmisbaar voor ondernemers

'In het voor exporteurs ongelofelijk lastige jaar 2020 zijn er toch bedrijven geweest die de sprong naar een nieuwe markt hebben gewaagd, of die hun supply chain hebben verlegd. Het buitenlandse postennetwerk speelt daarbij een onmisbare rol, zeker voor kleinere bedrijven die zelf het netwerk daarvoor niet hebben. Wij willen alle ambassadeurs en mensen op de posten hartelijk danken voor hun inspanningen. Zeker in dit knotsgekke coronajaar waarin het alle hens aan dek was', aldus Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

 

Houd ambassadenetwerk in stand

'Die dienstverlening wordt dus zeer goed beoordeeld’, aldus Steven Lak, voorzitter van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex. 'De posten kennen de situatie in hun land goed. Wij raden onze leden ook altijd aan om een goed contact te hebben op de ambassade of het consulaat in het doelland. Je hebt er echt wat aan.' Lak dringt er bij de overheid ook op aan het netwerk in stand te houden. 'Sterker nog: we zien het netwerk graag groeien. Uit het onderzoek komt naar voren dat ondernemers ervoor openstaan om beter ondersteund te worden door het postennetwerk.'