PBL concludeert terecht: ruimte én keuzes nodig voor circulaire economie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
29-09-2023

‘Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert in een verkennende studie terecht dat het ruimtelijk beleid meer rekening moet houden met wat er nodig is voor de circulaire economie.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het vandaag gepresenteerde rapport.

 

Meer ruimte nodig

In alle scenario’s voor 2050 vraagt een circulaire economie volgens het PBL tot 40 procent meer ruimte dan de huidige economie. Zo is er een groeiende behoefte aan plekken voor recycling en (bio)grondstofverwerking, evenals binnenstedelijke locaties voor reparatie en de deeleconomie. Het PBL roept op om geen onomkeerbare keuzes te maken en om bedrijventerreinen waar ruimte is voor bedrijven met hogere milieucategorieën te behouden. Ook laat PBL zien dat er een groot belang is voor infrastructuur en logistiek. Multimodale logistiek speelt namelijk een sleutelrol bij de overgang naar een circulaire transitie om recycling van stoffen in goede banen te leiden.

 

Rijksoverheid moet regie pakken

MKB-Nederland en VNO-NCW zien dat de ruimte voor economie onder druk staat en de PBL-studie maakt duidelijk dat er meer ruimte nodig zal zijn voor de circulaire economie. ‘Cruciaal is dat de rijksoverheid de regie pakt en de ruimte reserveert die nodig is voor de economie van morgen. Daarom is landelijke regie, een landelijke aanpak én goede en intensieve samenwerking met bedrijfsleven, provincies en gemeenten nodig. Het kabinet kan al snel belangrijke stappen zetten in het Nationaal Programma Ruimte voor Economie dat dit najaar verschijnt en de Nota Ruimte die het kabinet in 2024 uitwerkt’.  

Lees meer over