Veel nieuwe banen voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-07-2022

Doelen bedrijven voor zevende jaar op rij gehaald

‘Het bedrijfsleven voldeed in 2021 voor het zevende jaar op rij aan de doelstellingen uit de Banenafspraak. Inmiddels zijn er 60.966 extra banen ten opzichte van de nulmeting (eind 2012) bijgekomen. De doelstelling was 60.000 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’ Dat liet Minister Carola Schouten (Participatie) vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Waardevolle prestatie

Volgens de minister blijkt uit deze resultaten dat 'marktwerkgevers zich ondanks de coronapandemie, die ook in 2021 nog grote effecten heeft gehad, weer hebben ingespannen voor deze doelgroep.' Ze complimenteert alle bedrijven die deze banen hebben gerealiseerd. 'Het is een ontzettend waardevolle prestatie voor mensen met een arbeidsbeperking die nu bij deze reguliere werkgevers aan de slag zijn.'

 

De totale resultaten met de overheid erbij

Hoewel het bedrijfsleven de doelen haalde lukte dat bij de overheid niet. De overheidswerkgevers hadden een doelstelling van 20.000 banen en realiseerden afgezet tegen de nulmeting tot nu toe 11.842 banen. Daardoor kon de totale doelstelling voor overheid en markt samen (80.000 banen) niet worden gehaald.

 

Ook nieuwe plannen bekendgemaakt

De minister presenteerde in haar brief ook plannen om meer mensen met een arbeidsbeperking aan regulier werk te helpen en te houden. Voor werkgevers schetst ze daarbij het lonkende perspectief van een systeem van goed toegankelijke ondersteuning. Ook wil ze aan de slag met noodzakelijke ondersteuning voor groepen mensen die nu niet in het zogeheten doelgroepregister staan. Er komt een onafhankelijk onderzoek naar welke groepen soortgelijke ondersteuning nodig hebben als onder de Banenafspraak en die nu nog niet tot de doelgroep behoren.

 

Experiment

In afwachting van de uitkomsten van het onderzoek komt er een experiment om een aantal instrumenten, die beschikbaar zijn voor de doelgroep banenafspraak, tijdelijk in te kunnen zetten voor mensen die nu niet tot de doelgroep behoren. Dat laatste is belangrijk volgens MKB-Nederland en VNO-NCW. ‘Hier zitten namelijk nog veel mogelijkheden om mensen in te bedden in werk en zo nieuwe kansen voor ze te scheppen. Tegelijk biedt dit soelaas nu de krapte zo groot is’.

 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.opnaarde100000.nl/banenafspraak-2021-marktwerkgevers-behalen-doelstelling/