‘Werk voor mensen met visuele beperking is gezamenlijke uitdaging’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-10-2023

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft gisteren de petitie ‘Wij willen werken’ van de Oogvereniging, Visio Foundation en het Bartiméus Fonds in ontvangst genomen. Met deze petitie roepen zij werkgevers op om mensen die slechtziend of blind zijn een kans op werk te bieden. MKB-Nederland is hierover constructief met de organisaties in gesprek.

 

Kans laten liggen

Van alle mensen met een visuele beperking hebben er nu slechts 3 op de 10 een betaalde baan. Werkgevers laten daar een kans liggen, aldus de petitie, omdat met de juiste aanpassingen en hulpmiddelen mensen met een visuele beperking prima kunnen functioneren in een werkomgeving. Werk draagt bovendien ook voor deze groep bij aan levensgeluk en meer eigen regie.

 

Mensen goed in beeld

Volgens MKB-Nederland ligt er een gezamenlijke uitdaging om mensen met een visuele beperking betere kansen op werk te bieden. Aan de kant van werkgevers is op de eerste plaats belangrijk dat deze mensen goed bij hen in beeld komen. Op dat punt kan de samenwerking met publieke uitvoerders als UWV en gemeente een stuk beter.

 

Ondersteuning en dienstverlening

Van belang is ook dat werkgevers op de hoogte zijn van wat er aan ondersteuning en dienstverlening voor hen beschikbaar is. Een deel van deze  doelgroep valt binnen de Banenafspraak en krijgt via deze route ondersteuning, maar voor een groot deel geldt dat niet. Aanpassing aan de werkplek bijvoorbeeld vergt voor een klein bedrijf een behoorlijke (tijds)investering en de publieke middelen die daarvoor beschikbaar zijn, zijn voor werkgevers vaak niet goed te vinden of de procedures zijn complex. Het is daarom goed dat de drie organisaties met een adviespunt komen waar werkgevers met concrete vragen terecht kunnen.

 

MKB-Nederland heeft bij de overhandiging onder meer toegezegd de kansen voor mensen met een visuele beperking actief onder de aandacht van haar leden te gaan brengen, en binnen de arbeidsmarktprojecten van de stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk het gesprek aan te gaan met individuele werkgevers.