‘Zet hoge WW-premie flexkracht tijdelijk in de koelkast’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-10-2020

Zet de hoge WW-premie voor tijdelijke krachten voorlopig een jaar buitenspel. Dat verzoek heeft voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland neergelegd bij minister Koolmees van SZW. Voor het toenemend aantal ondernemers dat flexibel mensen moet inhuren om eigen medewerkers in thuisquarantaine te vervangen, lopen de kosten sterk op. Op grond van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) moeten zij voor tijdelijke krachten een WW-premie betalen die 5 procentpunt hoger ligt dan voor hun vaste medewerkers.

 

Feitelijk niet ziek

Vonhof maakt al langer een punt van de kosten van preventieve thuisquarantaine, die op bordje van ondernemers terechtkomen. 'Ik snap dat het kabinet wil dat mensen om allerlei redenen uit voorzorg tien dagen thuisblijven, maar voor ondernemers die het al zo zwaar hebben, is dat haast niet te doen. Ze moeten het loon doorbetalen, terwijl deze mensen feitelijk niet ziek zijn, én vervanging inhuren omdat ze anders met hun bezetting in de problemen komen.'

 

Dubbel gepakt

En als ze voor die vervanging dan ook nog eens een hogere WW-premie moeten betalen, dan worden ze 'dubbel gepakt', zegt de voorzitter van MKB-Nederland vandaag in de Telegraaf. Op grond van de WAB moeten werkgevers voor flexkrachten een hogere WW-premie betalen dan voor vast personeel. Op die manier wil het kabinet hen stimuleren vaste mensen aan te nemen.

 

Premie on hold

'Maar nu gaat het even om heel iets anders,' zegt Vonhof, die vindt dat die hoge WW-premie voor tijdelijke mensen in deze coronatijd van tafel tijdelijk on hold moet worden gezet. Hij wijst erop dat ondernemers ook om andere redenen juist nu tijdelijke mensen nodig hebben, bijvoorbeeld om de richtlijnen van afstand en hygiëne in hun bedrijf uit te voeren. 'Je kunt het niet maken om ondernemers in deze omstandigheden financieel te straffen voor het feit dat ze flexibele krachten inzetten.'

 

Alternatief

Vonhof pleit al langer voor compensatie voor de loondoorbetaling bij quarantaineverzuim van medewerkers die niet ziek zijn. Volgens het kabinet is zo’n regeling echter niet uitvoerbaar, omdat niet is te controleren of iemand verzuimt wegens ziekte of corona(verdenking) en thuisquarantaine. Het schrappen van de WW-premie voor tijdelijke krachten ziet hij deels als een alternatieve tegemoetkoming.